Ahogyan már előző cikkünkben is szó volt, a Zero Waste egy harmadik generációs hulladékgazdálkodási forma, ami lehetővé teszi, hogy tovább éljünk a Földön, biztonságban és egészségben. Amennyiben pedig gyötör a kíváncsiság, hogy ezt mikor és miként lehet elérni a következő sorokban bemutatunk pár hasznos tippet.

Az első és legfontosabb dolog, hogy akarjunk egy szebb jövőt teremteni, mert míg nincs akaraterő, addig csak idő kérdése, hogy mikor adjuk fel. Kell keresni egy motiváció forrást, ami ott lebeg a szemünk előtt, egészen addig, amíg valami komolyabb változást nem eredményezünk. Ez a forrás lehet az unokánk szebb jövője, a kiskutyánk zöldebb pázsitja, vagy saját egészségünk is.

Fontos, hogy tudatában legyünk annak, hogy mit és hova dobunk ki. A motiváción kívül még a tudatos életmód és a pontos ismertek is elengedhetetlen úttörők. Érdemes felírni pár napon keresztül, hogy mi kerül a szemetesbe, így majd átláthatjuk a dolgokat, hogy melyek azok, amiken sürgősen kell változtatnunk. Például bevásárláskor a műanyag zacskó helyett bio papírzacskókat válasszunk. Vagy indíthatjuk azzal is, hogy szelektíven kezdjük el gyűjteni a maradékokat. Fontos azt is tudni, hogy a hulladékmentes életmód (Zero Waste) nem a szelektálásról, hanem a megelőzésről szól.

Miután pedig szelektíven kidobtuk a hulladékokat, meg kell tanulnunk megfelelően kezelni azokat. – Figyelmeztetés, elsőre kissé nehézkes lehet, ugyanis nagyon nehéz teljesen elkerülni a hulladékot egy háztartásban, itt eszünkbe juthatnak a gyógyszerek példaként. – A keletkező hulladék megfelelő kezelése azonban kiemelkedően fontos. Érdekesség, hogy egy magyar állampolgár annyi kg szemetet dob ki évente a kukájába, ahány napból áll egy év, 365 kg-ot. Ez így kimondva és átgondolva rengeteg, hiszen ha belegondolunk egy tojás alig 60 gramm. Azonban ezt könnyen lehetne csökkenteni, méghozzá úgy, hogy a zöld hulladékokat komposztáljuk. Ehhez pedig nincs szükségünk kertre, ugyanis vannak otthoni praktikák is.

Egyik nagyon fontos tipp a környezettudatos élethez, hogy ne vegyünk mindig újat abból, ami elromlik. Jobb esetben mindig meg lehet javítani, hogyha pedig mégsem arra, csak azután jön rá az ember, miután már megpróbálta. Amennyiben például egy nagyobb háztartási gép romlik el, amihez nem értünk, hívjunk egy szerelőt, aki arra specializálódott rá, és már ezzel is tettünk a Földunk védelmében.

Ezenfelül, ha vásárlásról van szó, törekedjünk mindig a leghasznosabb praktikákat választani. Semmiképpen se azért vegyünk meg valamit, mert másoknak is van, és igazából nekünk nincs rá szükségünk. Valamint próbáljunk meg kevesebbszer vásárolni (a fentebb említett szatyor végett is.) Létezik egy úgynevezett 5R szabály (angolul mindegyik szó R betűvel kezdődik), amely betartásával drasztikusan csökkenthetjük a hulladéktermelésünket.

1.R – Refuse, vagyis visszautasítás, mondj nemet!

2.R – Reduce, vagyis csökkentés

3.R – Reuse, vagyis újra használás

4.R – Recycle, vagyis szelektálás

5.R – Rot, vagyis komposztálj! Illetve országunkban van egy +R, ami a Repair, vagyis a javítás.

Nemutolsó sorban pedig sose feledjük, hogy ez nem egyik napról a másikra fog megvalósulni. Ne várjunk csodát, akkor is igyekezzünk, hogyha mi magunk nem látunk sok változást. Legyünk türelmesek, hogy egy jobb és szebb Földet tudjunk teremteni unokáink unokáinak is!

A Zero Waste cikkünkről olvastál már?: https://bahir.hu/2021/01/19/zero-waste-a-modern-kornyezettudatossag/