Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András jelentette be, hogy rendkívüli mentőcsomagot hoznak létre a lassacskán kilátástalan helyzetbe kerülő vendéglátósok számára. Cser-Palkovics András azt írja,

…ha most nem cselekszünk egyénként, közösségként, városként, akkor rengeteg vállalkozás, megélhetés, karrier törhet ketté, és talán nem egy kedvelt helyünkről örökre le kell mondanunk. Csak széles összefogással érhetünk el eredményt ezen a területen is! Vállalkozás, munkavállaló, közösség, állam és önkormányzat együttműködésére van tehát szükség.

A polgármester közölte, hogy az önkormányzat szolidaritásának kifejezéseként egy mentőcsomagot vezet be a város vendéglátóipara számára, amelynek elemei közé tartoznak többek között az alábbiak:

Elengedik az önkormányzati helyiségben üzemelő vendéglátóipari egységek teljes bérleti díját, visszamenőleg 2020. november 1-ig, illetve a korlátozások teljes időszakára.

2021-ben egyáltalán nem kell teraszdíjat fizetniük a vendéglátósoknak.

Létrehozzák a vissza nem térítendő Továbbfoglalkoztatást Segítő Alapot, egyelőre 30 millió forintos, de szükség esetén bővíthető pályázati kerettel.

Százezer forintos támogatást adnak a munkanélküli vendéglátósoknak. – foglalta össze az index.

Ugyanakkor jogosan merül fel a kérdés, hogy Pécs miként tervez segíteni a lehetetlen helyzetbe jutó vendéglátósokon. Székesfehérvár nyilván jobb gazdasági helyzetben van, az talán nem reális elvárás, hogy a pécsi önkormányzat is kezdjen el százezer forintos támogatásokat osztogatni (habár inkább ez, mint egy bizonyos párthoz kötődő haverok kitömése, vagy sportegyesületek patronálása – a szerk), de az mindenképpen elvárható, hogy bizonyos összegeket engedjenek el, ahogy tették Fehérváron.

Éppen ezért megkérdeztük a városvezetést, hogy terveznek-e hasonló alapot létrehozni, mint tették Székesfehérváron, és ha igen akkor kik és milyen formában juthatnak támogatásokhoz.

Pécs már az első hullámban jelentős támogatásokat nyújtott a város gazdasági szereplőinek. A magyar nagyvárosok közül Pécs nyújtotta a legmagasabb bérleti díj kedvezményeket, és külön bérpótló, valamint lakhatási támogatást biztosított a bajba jutott munkavállalóknak. A bérpótló támogatást több vendéglátásban dolgozó pécsi is igénybe vette. – írták válaszukban.

Továbbá megtudhattuk azt is, hogy a második hullámban újra bérleti díj kedvezmény nyújtásáról döntött az önkormányzat, a vendéglátó szektorban ez 70%-os mértékű. 2020 novemberétől pedig elengedte az önkormányzat a teraszdíjakat is.

A pécsi gazdasági szereplők, amelyekkel a városvezetés folyamatos párbeszédet folytat, összességében több százmillió forint értékű támogatást kapnak a várostól és vagyonkezelő cégétől a járvány kitörése óta. Természetesen látjuk, hogy további támogatásra van szükség. Bízunk benne, hogy Pécs is legalább 2 milliárd forintos kompenzációt kap a kormánytól a járványügyi védekezés és a részben a kormány döntése miatt kieső bevételek okán. Ez az az összeg, amelyet Székesfehérvár már tavaly decemberben, tehát az ottani mentőcsomag bejelentése előtt megkapott. – írta a városháza sajtóosztálya.