Meghalt 96, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1561 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon – közölte a koronavirus.gov.hu február 6-án, szombaton.

A kormányzati portálon azt írták: 375 125-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 13 026-ra emelkedett, a gyógyultak száma 277 949.
Az aktív fertőzöttek száma 84 150-re csökkent. Kórházban 3601 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 298-an vannak lélegeztetőgépen.
Hatósági házi karanténban 18 124-en vannak, a mintavételek száma 3 246 838-re nőtt.

Baranya megyében a közzétett adatok alapján 52 új fertőzöttet találtak.

Az egyre kedvezőbb adatok remélhetőleg lehetővé teszik a március elejétől elvileg várható újranyitások megkezdését.

A nyitás kérdésének jelenlegi állásáról Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be a pénteki online sajtótájékoztatóján.

Kiderült az is, hogy az újranyitásokról szóló eszmecsere a február 15-i online konzultáción lesz , de Gulyás Gergely elmondása szerint március elsejével akár részleges lazításra is sor kerülhet, és az esetleges részleges nyitásoktól sem zárkóznak el.

Több gazdasági bejelentést is elhangzott, többségüket már hallottuk, de egy újat is bejelentett:

  • A vendéglátóegységek támogatásában átállnak az előfinanszírozásra.
  •  Visszavezetésre kerül a 13. havi nyugdíj.
  • A 6 millió forintos otthonfelújítási programból 3 millió vissza nem térítendő támogatás, további 3 millió pedig kedvezményes hitel.
  • Az ingatlanpiac élénkítése, illetve újraindítása érdekében 5 százalékra csökkentik az ingatlanáfát.
  • 2022-től a 25 éven aluliak szja-mentességet élvezhetnek, ezzel is ösztönzik a fiatalok munkavállalási kedvét.
  • A február 1 május 31 közötti időszakban az állami és önkormányzati ingatlanok után nem kell bérleti díjat fizetniük az éttermeknek, kávézóknak, konditermeknek.

Forrás: mti.hu, koronavirus.gov.hu