Február 5-én, pénteken 292 m3 vegyes hulladékot sikerült eltávolítani a víz felszínéről. A Felső-Tiszán, újra nagy mennyiségű vegyes hulladékot hoz a folyó. – olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság hivatalos közösségi oldalán közzétett írásában.

A Magyarországra érkező Tisza napjainkban óriási mennyiségű hulladékot hoz magával. A hulladék kiszedése jelentős munkaerő lekötést eredményez, a munkavégzés jelenleg folyamatos, váltott műszakú. A vízügyes szakemberek az elmúlt napokban a vásárosnaményi közúti híd lábánál kiépített vízminőségi kárhelyen dolgoztak, ahol a hulladék azonnali válogatására, darabolására is sor kerül.

A magyar fejlesztésű műszaki infrastruktúra már hatodik alkalommal kerül éles bevetésre, és vizsgázott jól ebben a kritikus helyzetben.

A Tisza vízszintje várhatóan továbbra is I. fokú készültségi szint alatt marad. Amennyiben a vízállás Vásárosnaménynál eléri a 6 métert, akkor a géplánc továbbra is képes lesz kiterelni a hullámtérre érkező uszadékot, de a kiszedésre és elszállításra csakis apadáskor lesz lehetőség.

Sajnos az előrejelzések nem túl kedvezőek, mert az OMSZ előrejelzése szerint a következő 3 napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 12-14 mm csapadék várható, ami további árhullámok kialakulásához vezethet. Ezért a megfigyeléseket a több állomáson elhelyezett kamerák segítségével a gátőri szolgálat végzi, akik folyamatosan figyelemmel kísérik a levonuló idegen anyagok mennyiségét.

Ahogy közeledik a tavasz, sajnos egyre több a hasonló bejegyzés az oldalon. Szomorú eseményeket hozott felszínre ez az újabb szennyezés. Emlékszünk még a 21 évvel ezelőtti évkezdésre?

Arra, hogy 2000. január 30-án szakadt át egy Romániában tevékenykedő ausztrál—román tulajdonú bányászati melléktermék-ülepítő cianidos zagytározó töltése.  A szakadás következtében elszabadult 100 ezer köbméternyi sejtméreg, ami közvetlenül a Zazarba, a Láposba és a Szamosba folyt. A bányavállalatnak nem volt kárelhárítási terve, így a toxikus víz szabadon haladt tovább a Tisza felé, amelynek cianidkoncentrációja több százszorosa volt a megengedett határértéknek.

A mostani szennyezés igaz, nem ilyen drasztikus, de gondoljunk csak bele a műanyag flakon úszik a Tiszából a Dunába, onnan a Fekete-tengerbe, onnan az óceánba, ez a zsákutca. A Földközi-tengerbe például évente úgy 100 ezer tonna  Közben lebomlik belőle a festékanyag, a nehézfém, a hírhedt DDT, ami diklór-difenil-triklór-etán koncentrációja, ez sajnos felhalmozódik az élőlényekben, beépül azok zsírszöveteibe és végül, mint csúcsragadozóban, az emberben koncentrálódik.

Forrás: facebook.com/vizugy

Fotó: Romet Róbert/OVF