Gyermekkoromban mindig nagyon vártam menzákon a pénteket. Ugyanis a mellett, hogy már közel volt a hétvége, péntekenként általában egy tartalmas leves volt valami édes, akár desszertnek is illő főétellel és mivel nagyon édesszájú voltam – és vagyok – ezek voltak a kedvenc étkezéseim. Azóta már sok év telt el, de a mai napig sok étteremben található meg hasonló pénteki menü, néha engedek is a kísértésnek.

Mai receptbemutatómban egy tipikus „pénteki” menülevessel találkozhattok, méghozzá egy jó, sűrű, tartalmas kolbászos bablevessel. Édességet most nem tudok mellé kínálni, de aki szeretné, készítse el hozzá kolléganőm farsangi fánkját, a hatás biztosan nem marad el!

Hozzávalók:

  • 500 gramm szárazbab
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 sárgarépa
  • 1 petrezselyem-gyökér
  • 1 zellergumó
  • 30 dkg füstölt kolbász
  • fél liter étolaj
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 3 babérlevél
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • kevés zúzott fokhagyma
  • só, bors

Elkészítés:

Pár órával a főzés előtt a szárazbabot be kell áztatni, majd ha kicsit megpuhult, egy edénybe a kockára vágott csemege-szalonnát elkezdünk zsírjára pirítani. Közben összevágjuk a vöröshagymát, ezt is üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a beáztatott, leszűrt babot. Ezt követően felöntjük körülbelül háromszoros mennyiségű vízzel és hagyjuk főni. Főzés közben a zöldségeket meghámozzuk, megpucoljuk, megtisztítjuk, kockára vágjuk, majd mikor a bab már félig megpuhult, ezt is hozzáadjuk (zöldségek tekintetében egyébként nem kell az összetevőket szentírásnak tekinteni, ha valamit nem szeretünk, kihagyhatjuk belőle, de más gumós vagy gyökérzöldségekkel – pl. karalábé – is lehet próbálkozni). Közben a füstölt kolbászt felkarikázzuk, egy serpenyőben megpirítjuk, és félretesszük. A leveshez sót és borsot adunk, valamint beletesszük a babérleveleket is.

Mielőtt elkészülne a leves, egy rántást készítünk. Az étolajat felhevítjük, hozzátesszük a lisztet, a pirospaprikát, gyorsan elkeverjük (tényleg gyorsan, mert a paprika hamar megéghet), ezután ezt is hozzáadjuk a leveshez, majd jól kiforraljuk azt. Ha a leves kellőképpen besűrűsödött, hozzáadjuk a pirított kolbászt és már kész is! Ízlés szerint tejföllel tálaljuk. Jó étvágyat!

Van recepted, amit szívesen megosztanál? Küld el az info@bahir.hu oldalra!