Ha valaki azt gondolná, hogy a menstruációs szegénység csupán a harmadik világbéli és a leginkább leszakadóban lévő országok problémája, akkor téved. Magyarországon – bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre – több ezer fiatal lányt és nőt érint a menstruációs szegénység, tehát ők azok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy havi vérzésük idején tampont vagy betétet vásároljanak. Fiatal, serdülőkorú lányok esetében ez a probléma együtt jár az iskolából történő rendszeres kimaradással a menstruáció ideje alatt.

Mivel a menstruáció a legtöbb ember számára még mindig a tabu témák közé tartozik, ezért az érintett lányok és nők csak nagyon kevés esetben kérnek segítséget. Ennek okán a probléma felmérése, annak felkutatása, hogy egy adott országban hány nőt érint a nehézség, szintén nem egyszerű.

A menstruációs szegénység kérdése csupán néhány éve lett a közbeszéd része a legtöbb országban. Európán belül Anglia volt az úttörő, 2019 szeptemberétől minden középiskolában vagy felsőoktatásban tanuló diáklány számára ingyenesen biztosítják a különböző intimhigiéniás termékeket. Skóciában tavaly novembertől juthat hozzá ingyenesen minden nő ezekhez a termékekhez. Új-Zélandon pedig idén júniustól kezdve kapnak majd ingyen betétet és tampont az iskolák diákjai.

Mi a helyzet itthon?

Sajnos Magyarországon sem ismeretlen a probléma. Az Átlátszó tavaly novemberi cikke alapján hazánkban az iskolás lányok tizede nem engedheti meg magának a menstruációs termékek vásárlását hónapról hónapra, de egyes becslések szerint a női lakosság harmada is érintett lehet a menstruációs szegénységben.

A menstruációs termékek jelenleg 27 százalékos áfakulccsal rendelkeznek, ami az egész világon a legmagasabb, miközben néhány országban akár ingyen is biztosítottak ezek az eszközök.

A Vöröskereszt és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, valamint országszerte több kisebb, helyi civilszervezet aktívan próbál tenni a megoldás érdekében különböző, a témát érintő előadássorozat és figyelemfelkeltő kampány szervezésével – #Lánybólnővé -, valamint a leghátrányosabb helyzetű térségekben intimhigiéniás termékek kiosztásával. Pénzügyi és szervezeti lehetőségeik ezeknek a szervezeteknek azonban erősen korlátozottak.

Mi lehet a megoldás?

Jelenleg a menstruációs szegénység elleni küzdelem éllovasa a #nemluxustáska kampány, amely minden évben gyűjtést szervez a rászoruló nőknek. A kampány keretein belül már nem használt, bontatlan női intimhigiéniás termékekkel megtöltött táskákat várnak az év adott időszakában, melyeket a Máltai Szeretetszolgálat segítségével eljuttatnak a nélkülözőknek.

Baranyai megyeiként jelenleg is van lehetőséged segíteni! Az LMP Baranya Megyei területi szervezete, a Mosolymanó Jótékonysági Központ és a Zöld Baranya Egyesület adománygyűjtő együttműködésében te is részt vehetsz. A női és egyéb higinéniai termékeket április 1-éig várják a Mosolymanó Jótékonysági Központjában és az LMP önkormányzati irodájában. Ezen adományok kiosztására előreláthatólag Húsvét hétvégén kerül sor. Az adományok elhelyezésére kijelölt helyszínek pontos címéről és adományfogadási idejéről bővebben itt tájékozódhatsz.

Ha már azonnal tennél előrelépést az ügyben, de a jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel nem tudsz otthonról kimozdulni, akkor otthonról, könnyedén, 1 percet igénybevéve aláírhatod az LMP mestruációs szegénység felszámolásáról szóló petícióját.

Ezen jelenség felszámolásában továbbá hatalmas szerepet játszik a megfelelő menstruációs edukáció is, melyre nagyobb hangsúlyt kellene fektetni már gyerekkortól, a közoktatásban is. Annak, aki szeretné bővíteni tudását és tájékozottabb lenni a menstruációval kapcsolatban, annak már számos lehetősége van, akár az interneten keresztül is hozzájutni a megfelelő és hiteles információkhoz, mint például Szőllősi Nóra Ciklusmesék instagram oldalán.

Kiemelt kép: Polina Zimmerman fotója a Pexels oldaláról