Előző cikkünkben a WWF-ről eset szó, ezt tovább folytatva pedig bemutatnám, hogy miért pont a pandára esett a választás.

Az emblémaállat ihletője 1961-ben érkezett a Londoni Állatkertbe, aki egy Chi chi névre hallgató óriáspanda volt.

Az emberek pusztító tevékenysége miatt az óriáspanda az egyik legkorábbi veszélyeztetett állat. Ez az ikonikus állatfaj a WWF szimbólumává vált, és felhívja a figyelmet az azonnali cselekvés és a tudatos természetvédelem fontosságára.

A panda legritkább medvefaj földünkön, amely Dk-Kína jelentős részén, Burma északi részén és Vietnámban őshonos. Napjainkban már csak 1600 óriáspanda él szabadon, ezért is olyan fontos, hogy vigyázzunk rájuk. Sőt, a természetben semmilyen ellensége nincsen, a legnagyobb veszélyt, mi emberek jelentjük számukra.

Mivel az erdőirtás nagy területeket érint, az óriáspandák élőhelye az elmúlt két évtizedben mintegy felére csökkent. (A pandák telepei messze vannak egymástól, ezért a rövid párzási időszakban az állatok gyakran nem is találják egymást.) Emellett egyre kevesebb bambusz áll rendelkezésükre, plusz az óriási pandák étvágya csillapíthatatlan is.

Testtömegük felét megehetik egy nap alatt, és a bambusz alacsony tápértéke miatt sokat kell belőle fogyasztaniuk. Ez pedig komoly napi tevékenységet5 jelent, akár napi 14 óráig is eltarthat. A változatosság kedvéért néha más növényeket, ritkán húst is esznek.

Szerencsére a szigorú 10-20 év börtönbüntetések végett, illetve az ismeretterjesztő munka miatt a pandákat már nem vadásszák illegálisan. Bizonyos esetekben azonban az óriási pandák az orvvadászok által más állatok számára felállított csapdák áldozatává válhatnak. Ez is csak egy újabb ok, hogy iért kell fokozott figyelmet fordítanunk rájuk.

A WWF pandarezervátumok kialakításán és ezek ún. “zöld folyosóval” való összekötésén dolgozik. Támogatja a biztonsági személyzet képzését és a kínai Szecsuán tartomány fenntartható fejlődését. A helyi lakosok részvétele kulcsfontosságú szerepet játszik munkánkban.