Pécs ikonikus épülete klasszicista stílusban épült 1830 körül a város közepén, a Jókai tér 6. szám alatt. Az épület északnyugati sarkán látható az a konzolon álló bádogelefánt, mely a háznak és az egész tömbnek is nevet adott. Ez az elefánt volt az 1870-es évektől 1930-ig működött Pucher György által alapított „Fekete Elefánthoz” címzett fűszer-, vas- és gyarmatáru-kereskedés cégjelvénye az akkor még Kispiacként, vagy Kis-térként ismert helyén.

Az Elefántos ház létrejötte előtt, az eredetileg trapéz alakú telek északnyugati sarkán 1712-től sütőüzem működött. A telket Schneckenberger Ferenc vásárolta meg az 1800-as évek elején és a házat vendéglővé bővítette, amely Fehér Elefánt néven vált ismertté.

Hogyan lett fekete elefántból fehér?

A válasz valószínűleg egyszerűbb és viccesebb, mint ahogy azt legtöbben elképzelnénk, ugyanis részeg diákok csínytevésének köszönhető a névváltoztatás. A sztorit a Pécsi Napló is megírta:

„A múlt század ’70-es éveiben történt. A köztünk élő öregek akkor ifjak valának és bohók. Egy szép őszi éjszaka a Liebli-sörözőben mulatozván, a háziszolgával egy kanna mésztejet készíttettek, aztán a söröző kamarájából meszelőt rekviráltak, s úgy hajnal előtt fölmásztak a mostani Jókai tér sarkán lévő fűszerkereskedés cégje fölött ácsorgó fekete elefánt mellé, fehérre meszelték. Az egész város közönsége mosolygott a »fehér elefánton«, de senkinek se jutott eszébe, hogy a csínt tevő diákokat hatóság elé állíttassa, vagy az iskolából kicsapassa. Változnak az idők s változnak az emberek. Ez azonban nem azt jelenti, hogy csak tessék minden éjszaka az ablakokat beverni!”

A mai épülettömb északi része az 1820-as évek során nyerte el mai formáját, ugyanis az akkor még részben üresen álló telket a meglévő épületekkel Piatsek József vásárolta meg és a telek beépítésével az emeleti szinteken a város akkori igényeit kielégítő bérházat alakított ki.

A tömb Széchenyi téri oldalán álló ház két kisebb épületből áll. 1744-től csaknem 100 éven át a Hoitsy (ill. Kajdatsy) család birtokolta, emeletén rangos úri rezidenciát rendeztek be. A mai formájában látható épülettömb belső udvara a Hild-udvar, mely három kapualjon át kapcsolódik a Széchenyi tér és Jókai tér gyalogos forgalmához. A földszinti részeken kereskedelmi egységek és vendéglátóhelyek, míg az egykori Hoitsy-ház és Piatsek-ház termeinek összekapcsolásával az emeleti részen a Művészetek és Irodalom Háza kapott helyet.

Az épülettömb több műemléki védettségű ház rehabilitációja folytán az 1980-as években nyerte el mai formáját az első pécsi belvárosi tömbrekonstrukció során. A megrozsdásodott elefántszobrot Magyar Ferenc lakatosmester újította fel. A hajdani Hoitsy- és a Piatsek-ház belső tereiben működik ma a Művészetek és Irodalom Háza. A belső térkiképzés kiemelkedő része a Széchenyi tér 8. számú épület emeleti nagyterme, galériás kis könyvtára, valamint a 7. számú épület késő barokk padlásteréből kialakított kiállítóterem. Az épületegyüttes rangos terei a Hoitsy-ház emeletén helyreállított késő barokk festett szobák.

A 2000-es évek elején ismét változtattak az elefánton: új, anatómiailag pontos gipsz elefántszobrot raktak a helyére, melyet Ragács György készített el.

Forrás, kép: Wikipédia