Baranya megyében az elmúlt huszonnégy órában 258 új fertőzöttet azonosítottak be.

A Szent László Kórházba látogatott el Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere április 10-én, szombaton.

A Facebook-oldalára feltöltött videóban kiemelte, hogy az intézmény a koronavírus-járvány elleni küzdelem első vonalában vesz részt: ők vezették be az ismételten megújított protokollokat, végig részt vettek a klinikai kutatásokban, sok eredményt értek el.
 Bár az intézményben dolgozók egy éve minden nap rendkívül nehéz körülmények között végzik munkájukat, jókedvűen és lelkesen dolgoznak – mondta.
Hozzátette: a kórházi kapacitások nem merültek ki a járvány harmadik hullámának legnehezebb időszakában sem.
Kásler Miklós szerint a dolgozók odaadása „garancia arra, hogy a harmadik hullám legnehezebb részén is túljussunk.”

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 835 894 fő, közülük 1 197 685 fő már a második oltását is megkapta. 6296 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 720 164 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 206 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 23 417 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 426 394 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 270 353 főre emelkedett. 10 484 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 290-en vannak lélegeztetőgépen. Magyarország a második az uniós oltási ranglistán.  A magyar lakosság 28%-a már kapott oltást, szemben az uniós 15%-os átlaggal.  Miután a beoltottak száma kedden meghaladta a 2,5 milliót, szerdától megkezdődhetett a lépcsőzetes újraindítás. Szigorú járványügyi intézkedések mellett, de kinyithattak az üzletek, a szolgáltatások és a kijárási tilalom 22 órára tolódott. Emellett a védelmi intézkedések továbbra is érvényben maradnak. Ma is folytatódik a bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozók soron kívüli oltása a kórházi oltópontokon. A háziorvosok is folytathatják a regisztráltak beküldését a kórházi oltópontokra, ahol most Pfizer és Szputnyik vakcinákkal tudják folytatni az oltást. 

 Felhívjuk a figyelmet, hogy a járvány továbbra is  intenzíven terjed, a brit vírusmutáns több embert képes fertőzni, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen. A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet! Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be! Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát! Az otthonukban gyógyuló enyhe és középsúlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére felírható és ingyenesen kiváltható a Favipiravir gyógyszer, amely megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását. https://koronavirus.gov.hu/cikkek/emmi-favipiravir-felirasan-embereletek-mulhatnak

Forrás: koronavirus.gov.hu