Minden egyes cikk alatt, ami arról szól, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára enyhítések várhatóak, sőt anélkül a jövőben se utazni, se rendezvényre menni, de talán egy jót kocsmázni sem lehet majd, megjelennek a kommentelők, akik váltig állítják, hogy ez nem igazságos, nem jogszerű, ilyen nem történhet, ráadásul szerintük az EU mondta ki, hogy nem érheti negatív diszkrimináció azokat, akik nem oltakoznak. Tisztázzuk itt, és most, egyszer és mindörökre:

az EU semmi ilyet nem mondott.

A tévedés vagy pontosabban félreértés arra vezethető vissza, hogy az Európa Tanács pár hónappal ezelőtti álláspontját sokan kötelező érvényűnek vették, holott nem az. Ők akkor ezt mondták:

„Az emberi jogok tiszteletben tartása miatt az embereket nem szabad COVID-19 oltás beadására kényszeríteni, és nem különböztethetőek meg hátrányosan azok, akik nem oltatják be magukat – utalva itt az oltásigazolás hiányából fakadó lehetséges korlátozásokra.”

Ez jól hangzik, csak azt felejtik el sokan, hogy az Európa Tanács nem az EU szervezete, a határozatai nem kötelező érvényűek, bár tény, hogy időnként figyelembe veszi azt az Unió.

Akik még mindig azt hiszik, hogy nem kell oltakozniuk, és tűpontosan ugyanolyan életet élhetnek majd, mint azok, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, azok egészen egyszerűen tévednek. Utazáshoz, határátlépéshez, mozikhoz, színházakhoz, rendezvényekhez, fesztiválokhoz, de 99 százalék, hogy vendéglátóhelyek látogatásához is szükség lesz a védettségi igazolványra, vagy az úgynevezett vakcina útlevélre. Ezeket sem itthon, sem külföldön nem véletlenül készítik (oké, itthon néhány jól járnak a gyártásával, de ez más kérdés…), nem véletlenül tartja mindenki a következő hónapok, de talán évek legfontosabb dokumentumának. És az sem véletlen, hogy előnyökkel fog járni az, ha valaki oltakozik, vagy másik oldalról nézve hátrányokkal az, ha valaki nem:

minden létező kormány szeretné legyőzni a vírust, szeretné kordában tartani azt, nem szeretne senki több lezárást, ugyanis nagyon sokan haltak meg, és a gazdaság is romokban van.

Erre pedig jelen ismeretek alapján továbbra is a védőoltás a legjobb megoldás. Erre jó példa Izrael, ahol mára már a védőoltásoknak köszönhetően elérték a nyájimmunitást.

Csaknem 5 millió izraelit már kétszer beoltottak, a pészahi és húsvéti családi és közösségi összejövetelek sem okozták az új fertőzések számának emelkedését, és ezért az egészségügyi minisztérium illetékesei a korlátozások további enyhítését tervezik, többek közt a szabad téri maszkviselés elhagyását.

Az egészségügyi minisztérium honlapja szerint jelenleg csak egy súlyosan fertőzött „piros” település van (egy beduin törzs falva a Negev-sivatagban), egy „narancssárga” hely (a Lakia nevű beduin város szintén a Negev-sivatagban), és csak húsz kissé fertőzött „sárga” települést tartanak nyilván a 258 „zöld” város és falu mellett, ahol alig, vagy egyáltalán nincsenek koronavírus-hordozók. 

A gazdaságot, a kereskedelmet már teljes egészében megnyitották, de korlátozásokkal. Zárt helyen továbbra is csak 20-an lehetnek együtt, és az oktatásban még vannak olyan korcsoportok, melyek kis csoportokban, s csak a hét bizonyos napjaiban járhatnak iskolába, egyébként távoktatásban vesznek részt – emlékeztetett hétfőn a Jediót Ahronót című újság hírportája, a ynet.

A december 20-án kezdődött kampányban eddig 5 320 077-en kapták meg az első, és 4 936 635-en a második dózis védőoltást is a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával, előbbi szám az ország lakosságának 57,21 százalékát jelenti.

A vasárnap elvégzett 37 889 teszt során 137 vírushordozót azonosítottak, ami 0,4 százalékos arányt jelent. A harmadik járványhullám mostani, visszavonuló szakaszában 3484 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, a pandémia megjelenése óta 836 072 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6299-en haltak meg Izraelben.

Pontosan ez az, amit a magyar és valamennyi EU-s kormány el szeretne érni. és ez az oka annak, hogy nagyon komoly hátrányok fogják érni azokat, akik egy világjárvány közben kamu-youtube videókat nézve, közpénz-tolvaj kamupártos doktorokra hallgatva, nem akarnak védekezni, és nem akarják megállítani a járvány terjedését.