A nem megfelelő védőeszközök miatt sok orvos kapta el a koronavírust, miközben egyre több, súlyos állapotban lévő fiatal covidos beteg kerül kórházba. Erről beszélt a Szabad Európának egy orvos, aki az elmúlt hónapokat egy fővárosi kórház Covid-osztályán, a vörös zónában dolgozta végig. Ez az a rész, ahol a nem intenzív ellátásra szoruló koronavírusos betegek fekszenek.

Az orvos tapasztalatait nevének vállalása nélkül osztotta meg a lappal, mert mint mondta „a továbbiakban is a közellátásban fogok dolgozni”. Azt mondta, alapvetően félrevezetőnek tartja, hogy az operatív törzs tájékoztatóin rendre az hangzik el, hogy „többségében idős krónikus betegek” hunytak el.

„Egyre kevesebb a nagyon idős beteg, aminek részben oka lehet az is, hogy jelentős részüket már beoltották, illetve az első két hullámban valóban sajnos sokan haltak meg közülük.”

Míg novemberben még alig volt 50 év alatti beteg, most már 30 felettiek is vannak az osztályon, magyarázta a Szabad Európa forrása hozzátéve, hogy a fiataloknak is súlyosak a tünetei.

„A fiatalok általában a sürgősségi osztálytól kerülnek át hozzánk. Oda azzal mennek be – vagy azzal viszik be őket –, hogy nagyon fulladnak. A fiatalok ugyanis egy ideig egyáltalán nem vesznek tudomást arról, hogy nincsenek teljesen jól, aztán hirtelen lesznek nagyon rosszul. Ők kerülnek be hozzánk. Ha egy fiatal nagyon fullad, akkor már alig van működő légzőfelülete, ronda a tüdeje. Aki ilyen rossz állapotban van, annak azonnal meg kell kezdeni a kezelését. A nálunk fekvő tünetes betegeknél íve van a betegségnek. Kezeletlenül először komoly vírusos tüdőgyulladás zajlik le, ami miatt kapnak nehezen levegőt. Amikor ez kezd kicsit leszálló ágba kerülni, akkor jön a tüdőödémás rész, amibe súlyos esetben kvázi belefulladnak. Ezeket próbáljuk kezelni. Egyre jobb eszközeink vannak rá, de csodaszer nincs. Ráadásul, ha meg is lehet gyógyítani a beteget, akkor is többnyire visszamarad sérülés a tüdő felületén, és még sokáig nem lesz 100 százalékos.”

Ugyanakkor az igaz, hogy ha valakinek van valamilyen krónikus, nem karban tartott betegsége, akkor nagyobb eséllyel hal meg, ha megfertőződik a koronavírussal, magyarázta orvos forrásunk. „Az is tény, hogy 50 éves kor fölött alig van egészséges ember Magyarországon. Szinte mindenkinek van minimum egy magas vérnyomása, sok a szív- és érrendszeri problémával küzdő, a cukorbeteg vagy a túlsúlyos ember ebben a korosztályban. Általában rossz a magyarok egészségügyi állapota. Főleg vidéken nincs egészségtudatosság, a kezelhető betegséggel sem fordulnak sokan orvoshoz. Ezek mind növelik annak esélyét, hogy a koronavírus-fertőzés lefolyása súlyosabb, esetleg halálos legyen.”

A rossz általános egészségügyi állapothoz az is hozzájárul, hogy kevés orvos, ápoló van Magyarországon, de a szakemberhiány közvetlenül is hozzájárul ahhoz, hogy a lakosságarányos halálozásokat nézve Magyarország világelső lett múlt héten.

Az intenzívről alig jön ki beteg élve

Március‒áprilisban rendszeresen előfordult, hogy nem jutott be az intenzív osztályra olyan beteg, akinek szüksége lett volna intenzív ellátásra forrásunk szerint. Amikor felszabadult egy ágy, az intenzíves orvosoknak dönteniük kellett, kit vegyenek fel. „Ők az alapján döntöttek, hogy kinek van a legnagyobb esélye a túlélésre, kin segít leginkább az intenzíves ellátás.”

Ahogyan már mások is, a fővárosi kórház Covid-osztályán dolgozó forrásunk is arról beszélt, hogy az intenzív osztályokon szakemberből van kevés, ez jelenti a szűk keresztmetszetet, nem az ágyak vagy a lélegeztetőgépek száma. „Intenzíves kollégák elmondása alapján az osztályukra bekerülő covidosok 80-90 százaléka nem éli túl a betegséget. De ezt a rossz arányt nagyban magyarázza az is, hogy oda már tényleg nagyon rossz állapotú betegek kerülnek be.”

Az utóbbi hetekben ugyanakkor jelentősen enyhült a kórházakra nehezedő nyomás, vannak szabad ágyak. „Volt már ilyen korábban is, ez hullámzó. Ami most más lehet, hogy egyre több embert oltanak be. Az osztályon nincs olyan beteg, aki megkapta volna mind a két oltást és utána eltelt volna a nagyjából két hét, ami alatt kialakul a védettség. Olyan beteg van, aki egy oltást kapott, de azok többségében már fertőzöttek voltak, amikor megkapták az oltást. Az a tapasztalat, hogy véd az oltás, a kínai is – a súlyos betegség kialakulásától mindenképpen.”

A cikk folytatódik.

„Copyright (c) 2020. RFE/RL, Inc. Az újraközlést engedélyezte: Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.”

Fotó: MTI/Balogh Zoltán