A megfelelési kényszer manapság minden második ember életében jelen van. Ez pontosan azt jelenti, hogy egy bizonyos valaki elvárásai szerint szeretnél cselekedni és megpróbálod kitalálni, hogy az adott ember mit szeretne. Ennek okán előfordulhat az, hogy a folyamat végére már nem is önmagad vagy, hanem egy teljesen másik emberré próbálsz válni.

Magát a problémát egészen gyermekkorig tudjuk visszavezetni. Viselkedési formákat gyermekkorban tanulunk meg, ezekkel pedig felnőtt korban alkalmazkodni tudunk szituációkhoz és kezelni azokat.

Általános iskolában a tanároknak/szülőknek szeretnénk megfelelni és ezzel is a kedvükre tenni. Ezeket erősen befolyásolhatják egy-egy rossz jegy szerzése, vagy bármilyen magatartásbeli figyelmeztetés.
A munka világában pedig már az esetek zömében tényleg csak a megfelelés körül forog a világ, hiszen senki sem szereti, ha a főnökének folyamatosan ellenőrizgetnie kell.

Amikor elveszítjük önmagunkat, rettentő nehéz megtalálni az utat, hogy vissza találjunk. Ezért itt is van 5 tippet annak érdekében, hogy elfelejtsük azt, hogy meg akarunk felelni és inkább a magunk malma felé hajtsuk a szituációt.

1.Felejtsd el a muszáj szót! Ez teljes mértékben korlátozhat téged.

2. Ne akarj megfelelni! Könnyű leírni, de nem szabad elvárásból cselekedni. Szem előtt kell tartani a saját érdekeket is, minden körülmények között.

3. Engedd meg magadnak, hogy önmagad lehess!

4. Ne engedj teret az érzelmi manipulációnak! Egy ember legnagyobb félelme az, hogy nem szeretik. Ne rendeld magadat más alá, még akkor sem, ha úgy érzed az adott illető nem kedvel annyira, mint szeretnéd.

5. Erősítsd az önbecsülésedet!

Minél nagyobb a megfelelési kényszer bennünk, annál inkább nem tudunk megfelelni az elvárásoknak. Ez is egy terhet tesz ránk, mert tudjuk, hogy meg kellene, de sajnos nem tudunk. Sokkal egyszerűbben mennem majd a dolgok, ha elengeded magad és arra fókuszálsz nyitott elmével, ami éppen a feladatod.