Az oltás időpontfoglaló oldala, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) reggel elérhetetlenné vált. Ez nem az első eset, hogy egy az oltással kapcsolatos állami oldal működése leállt. Korábban az oltási regisztráció ellenőrzésére létrehozott weboldal volt napokig használhatatlan.

Az EESZT leállást az Operatív Törzs terheléses támadással magyarázta. A támadás nem csak a lakossági felületet érintette, az elektronikus receptfelírás rendszer is leállt és megszűnt a kórházak közötti kommunikáció is.

Kiss Róbert, alezredes elmondta, hogy a támadást vélhetően emberek követték el, ehhez hasonló esetek más országokban is előfordultak már.

A HVG értesülése szerint a rendszert késődélután sikerült helyreállítani, azonban nem sokkal ezután újra összeomlott. A probléma a magánegészségügybe és a mentőszolgálatoknál is felakadásokat okozott.

Eközben több kórházi oltópont előtt hatalmas sorok alakultak ki, rengetegen várnak a nyugati vakcinára, egyes helyeken már a sort is lezárták, mivel nincs elegendő vakcina az oltóponton mindenki számára.

Az utóbbi időben egyre több, különböző kormányzati oldalt ért terheléses támadás, volt olyan eset, amikor a károk helyreállítása napokat vett igénybe.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi