1991. május 3-án tették közzé a Windhoek Nyilatkozatot, amelyben az afrikai népeknek a független sajtóhoz való jogát fogalmazták meg. Az ENSZ ekkor ezt a napot nyilvánította A Nemzetközi Sajtószabadság Napjává. Ezen a napon világszerte megemlékeznek azokról az újságírókról, akiket munkavégzésük közben gyilkoltak meg.

A Windhoeki Nyilatkozatot a szabad, független és pluralista sajtó kialakításáért adták ki. A Windhoeki Nyilatkozat elsősorban az afrikai újságírók sajtószabadság elveiről szóló nyilatkozata, amelyet 1991-ben adtak ki. A nyilatkozatot 30 éve az UNESCO „A független és pluralista afrikai sajtó támogatása” című szemináriumára készítették el teljes egészében, amit  1991. április 29 és május 3 között tartottak Namíbia fővárosában, Windhoekban.


Hihetetlen, de először a sajtószabadságot a francia Emberi és Polgári Jogok Egyetemes Nyilatkozatában deklarálták, amikor is állampolgári jogként az 1791. évi francia alkotmány rögzítette, ennek köszönhetően került be később más országok alkotmányába is. Magyarországon erre ötvenhét évet kellet várni, mert hazánkban csak az 1848. évi XVIII. tc. törölte el a cenzúrát, és nyilvánította ki a sajtószabadságot.

Azóta Magyarországon március 15-e egyben a Magyar Sajtó Napja is.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete közgyűlése annak érdekében nyilvánította május 3-át a sajtószabadság világnapjává, hogy felhívja a világ figyelmét a szabad sajtó fontosságára és hogy egyben emlékeztesse a világi kormányzatokat a szabad véleménynyilvánítás jogának tiszteletére és betartására, melyet egyébként az emberi jogok egyetemes nyilatkozatának 19. cikke is védelmez. Ezen a napon világszerte emlékeznek meg a munkavégzés közben elhunyt újságírókról, továbbá többnyire az országok ezen a napon jelentetnek meg többféle felmérést és jelentést országuk média szabadságának aktuális helyzetéről. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) a Windhoek Nyilatkozat  május 3-i elfogadásának napját azért jelölte ki a világnap számára, mert a nyilatkozat 1991-ben kimondta, hogy mint más nemzetnek, úgy az afrikai népeknek is joguk van szabad sajtóhoz.


Az UNESCO vagyis az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete szintén minden évben ünnepli és megtartja a sajtószabadság világnapját azáltal, hogy ezen a napon média szakértőket, ENSZ ügynökségeket és sajtószabadság szervezeteket hív össze. A meghívottak feladata, hogy felmérjék és megtárgyalják a sajtó globális szabadságának éppen aktuális helyzetét, bemérjék a problémákat és azokra megtalálják a lehetséges megoldásokat. Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete minden évben május 3-án, a Windhoek Nyilatkozat tiszteletére és azért, hogy felhívja a világ figyelmét a Nemzetközi Sajtószabadság Napjára ezen a  napon adja át a Guillermo Cano Sajtószabadság Világdíjat. A neves nemzetközi díj névadó újságírója a kolumbiai drogkartellek és a politikai szereplők kapcsolatát tárta fel, melynek következtében 1986. december 17-én meggyilkolták.

Fotó: wikimedia.org