Az ember életében egyszer biztosan megjelenik az a tipikus fájdalom, aminek nevét azonnal felismerjük.

A migrénes fejfájás az esetek többségében rohamszerűen kezdődik és csak bizonyos időközönként bukkan fel az életünkben. Jellemzően féloldalon jelentkezik pulzáló fájdalom, amelyhez egyéb tünetek is társulhatnak. Így nem meglepő, ha ilyenkor émelygést, hányást, fényérzékenységet tapasztalnak a betegek.

Pontosan megfogalmazott oka nem nagy létezik, csak a betegek által megfigyelt dolgokra tudunk hagyatkozni. Mivel az esetek többségében nőknél fordul elő, így a hormonális változás (pl.: menstruáció) is lehet a fő kiváltója. De a stressz, fáradtság, bizonyos élelmiszerek és italok fogyasztása, illetve a frontok is a migrén okainak számlájára írható.

Természetes, hogy a nem szűnő, erős fájdalomra az emberek többsége gyógyszeres kezeléssel reagál, hiszen az élet nem mindig állhat meg egy „kis” fejfájás miatt. Azonban vannak bizonyos házi praktikák, amelyet ilyenkor is nyugodt szívvel alkalmazhatunk.

1. Masszírozzuk meg a fejünket! Ugyan ez igen kevésnek tűnhet, azonban az esetek többségében működik. Ugyanis, a fejbőrünk alatt található szövetekben gyakran rossz a vérkeringés, ezzel pedig a fájdalomért felelős ingereket ingerelni kezdjük. Így jó hatást elérve a vérkeringésben.
Nők esetében segíthet akár az is, ha óvatosan húzogatni, kócolni kezdik a hajukat.

2. Mély lélegzetvétel! Az agyunk rosszul reagál az oxigénhiányra. A légzés tudatos irányításával, vegyünk mély levegőt, amelyet tartsunk bent majd fújjuk ki. Ha lehetőség van rá szellőztessünk, vagy mind ezt a friss levegőn hajtsuk végre.

3. Koffein, koffein, koffein! Akár egy tea, de a legjobb, ha egy erős kávét iszunk meg, ugyanis a benne található koffein a vérerek bizonyos receptoraira pozitív hatással bír.

4. Akupunktúrás kezelés! Az akupresszúra egy igen ősi gyógymód, amely a kínai orvoslástól származik. Ennek alapja az energiapontok stimulálása. Ez azt jelenti, hogy ha az energia nem tud akadálymentesen haladni, akkor ott fájdalom fog keletkezni.
Erre egy jó tipp lehet: a szemöldök feletti területet kell nyomkodni és enyhébben masszírozni, a végpontoknál pedig egy kis erőkifejtést gyakorolni a területre.

Az esetek többségében szerencsére ezek az apróbb módszerek segíthetnek abban, hogy ne kelljen feleslegesen gyógyszerhez nyúlni. Azonban, ha a fájdalom nem enyhül érdemes orvoshoz fordulni, minél előbb.