Az Amerikai Orvosi Kamara szaklapja közölte a kínai Sinopharm-vakcina teljes dokumentációját, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) után az Amerikai Orvosi Kamara is igazolja, a Sinopharm-vakcina hatásos és biztonságos – jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára csütörtök reggel a Facebook-oldalán. Ez pedig az államtitkár közlése szerint azt jelenti, hogy az Egészségügyi Világszervezet után az Amerikai Orvosi Kamara szaklapja is igazolja, a Sinopharm-vakcina hatásos és biztonságos.

Azt már a 24.hu írja, hogy 40382 résztvevőjű kutatásban vizsgálták a Sinopharm vuhani vakcináját (WIV04 vírustörzset tartalmazó) és a hazánkban is használt pekingi oltóanyagát (HB02 vírustörzzsel készült) 2020. július 16. és 2020 december 20. között. Az átlagosan 77 napos utánkövetéssel (1-121 nap) a vuhani vakcinánál 26 alanynál alakult ki tünetes COVID, a pekinginél pedig 21 esetben figyeltek meg ilyet, a kontrollcsoportnál 95-en fertőződtek meg tünetekkel. Így

a vuhani vakcina a placebocsoporthoz  képest 72,8, míg a pekingi 78,1 százalékos hatásosságú.

Mindkét vakcinánál megfelelő mennyiségű neutralizáló antitestet mértek a vérben, ami egybecseng a fázis 1-2-es vizsgálatok eredményeivel.

Ennek fényében kijelenthető: hatásos a kínai vakcina.