Anno 1492-ben Kolumbusz Kristóf vitte magával az aloe verát hajóútjukra, hogy a legénységét tudja vele gyógyítani, azonban hogy honnan szerezte be nem lehet pontosan tudni, mivel a növény eredete ismeretlen.

Annyit viszont tudhatunk a múltjáról, hogy a tengerészek és a felfedezők terjesztették az egész világon, éppen ez végett majdnem mindenhol megtalálható. Például dél-mediterrán térségben, Ázsiában, Indiában, Dél-Amerikában, és Afrikában is. Nagyon fontos tulajdonsága, hogy extrém forró időjáráshoz is hozzá van szokva, de olyannyira, hogy hónapokig bírja víz nélkül, ezért is nevezik őt ’Égő növénynek’. Összesen 320 fajtája van, azonban csak az orvosi aloe alkalmas gyógyításra. Nem hiába hívják, gyógynövénynek, hiszen levelében összesen 220 hatóanyag van, köztük: vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat, és poliszacharidokat (az utóbbiban olyan anyagok termelődnek, amely erősítik az immunrendszerünket).

Gyógyhatási kihat az egész emberi testre. Klinikailag bebizonyított, hogy a zöld növény gél része csökkenti a gyulladásos bőrbetegségeket és annak előfordulását, begyógyítja a sebeket, égéseket (napégést is), illetve a mínusz fokok káros fagysérüléseit, de még a pattanásos/aknés bőrre is kiváló gyógyszerként hat. Azonban az, hogy a szervezetünkre hogyan hat, hogy valóban erősítené az immunrendszert, klinikailag még nincs bebizonyítva.

Az emberek többsége panaszkodik a boltokban megvásárolt arckrémekre, illetve gélekre, hiszen a legtöbbjük rendszeres használata sem vált ki pozitív hatást, sőt! Éppen ez végett a WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint a gyógyító növényünk friss gélje sokkal hatékonyabban hat a boltokban vásárolt termékeknél, ugyanis a krémek összetevői befolyásolhatják a növény hatóanyagait.

Szerezzünk be egyet! Olyan sok mindenre jó, hogy elhanyagolhatatlan alaptermék a háztartásunkban! Megtalálható kertészetekben vagy barkácsáruházakban, jobb esetben pedig még cserepet is kapunk hozzá, de ha valami okból kifolyólag mégsem, ez legyen a legkisebb gondunk. Amire az Aloe Verának szüksége van, az egy vízáteresztő homokos talaj, napos/félárnyékos helyen érzi jól magát, illetve ahogyan már megtudtuk, öntözni is igencsak ritkán kell. Ahhoz, hogy jól neveljük a növényt, hogy akár 10 évig is tudjon élni a következőket kell nagyon szigorúan követnünk: amennyiben a levélnek már minimum 12 db levele van, és elég nagyok, akkor vágjunk le belőle egyet, de csakis az alsó levelek közül, majd hagyjuk a megmaradt leveleket nőni. Miután már kihajtott egy újabb levél, vágjunk le alulról egy másikat. Ezt a módszert alkalmazva egy hónap alatt már négy levélhez juthatunk.

Hogyan használjuk fel? Hogyha külsőleg akarjuk felhasználni az alábbi utasításokat kell követnünk. Szeleteljük fel a levéldarabot, és a megjelenő gélt kenjünk el az arcunkon/bőrünkön, ahol szükséges. Hűsítő és relaxáló érzést fogunk kapni. Amennyiben pedig belsőleg szeretnénk alkalmazni az első és legfontosabb lépés az orvosunk felkeresése. Mindenképpen beszéljünk kezelőnkkel, hogyha a növényt fogyasztani kívánjuk. Miután az orvos rábólintott egy kés segítségével lazítsuk meg a gélt, ekkor pedig egymagában megehetjük, vagy valamilyen ételbe bele is keverhetjük.

Azonban arra figyeljünk, hogy az Aloe Verát belső fogyasztásnál, semmiképpen se melegítsük fel, ugyanis akkor megöljük az összes gyógyító összetevőjét.