A gyermeknapot a világ számos országában megünneplik, de nem mindenhol a mai napon, hanem az év legkülönbözőbb napjain. A nemzetközi gyermeknap általánosságban elterjedt ünnepnapja a június 1-e, ezen a napon történő ünneplés legfőképpen az egykori szocialista, kommunista országokban vált népszerűvé. Ehhez hasonló az ENSZ által létesített egyetemes gyermeknap, az Universal Children’s Day intézménye.

A gyermeknap megünneplése Törökországból ered, mert a gyermekek ünnepét először 1920-ban ott tartották meg. Az ünnep célja, hogy ezen a napon megemlékezzünk a világ gyermekeinek testvériségéről, és az egymás közti megértésről, valamint tegyünk is valamit a gyermekek jólétének érdekében.

Magyarországon már a 20. század első évtizedében, az Országos Gyermekvédő Liga kezdeményezésére rendeztek első ízben gyermeknapot, igaz nem rendszeresen minden évben.

Rendszeressé csak a húszas évektől vált, ekkor már május vagy június valamelyik napját gyermeknappá nevezték ki. 1931-től pedig egy egész hetet szenteltek a gyermekeknek, többnyire május első felében, egészen 1943-ig, Nemzeti Gyermekhét megnevezéssel.

1948-ban Magyarországon már a kommunista párt befolyása alatt álló Magyar Nők Demokratikus Szövetsége rendezett Országos Gyermekhetet június 20. és 27. között.

1948. novemberében a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség a moszkvai tanácsülésen mondta ki, hogy:

 „a jövőben június hóban a világ minden olyan államában, ahol a Nemzetközi Nőszövetségnek szervezete van, gyermeknapot rendeznek, amely minden országban a politikai és gazdasági viszonyoknak megfelelően a gyermekek érdekeit fogja szolgálni. Az imperialisták befolyása alatt álló országokban a gyermeknap főtárgya a gyermekek kizsákmányolása elleni harc lesz, továbbá a gyermekek egészségvédelme és a tanulási lehetőségek megjavítása. A Szovjetunió asszonyai példát mutatnak az igazi hazaszeretetre, a békés építőmunka szeretetére való nevelésben.”

Ennek megfelelően Magyarországon 1950-től 1953-ig június első vasárnapján, majd azt követően minden év május utolsó vasárnapján rendezték, illetve rendezik meg napjainkban is a Nemzetközi Gyermeknapot.

Forrás. wikipedia.org

Fotó: pixabay.com