Január 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján Kozármislenyben is megemlékezéseket tartottak az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásáról. 17 órakor a Református templomban tartottak trianoni megemlékezést, amelyen beszédet mondott dr. Biró Károly, Kozármisleny polgármestere, valamint az est vendége volt Székely László költő.

A Kozármislenyi Nyugdíjasok Egymásért Egyesülete tagjai a városi köztemetőben emlékeztek és gyújtottak gyertyát.

„Hazánkat akarjuk! vagy érte meghalunk.” Tarcsay Gyöngyvér az egyesület vezetője József Attila soraival emlékezett, mondván:

„Milyen találó a kifejezés, melyet már tizenegy év óta használunk! ÖSSZETERTOZÁS… a szerelemben, a családban, a barátságban, a közösségben. De jó lenne, ha ez igaz lenne! Hiszen, naponta harcolunk az ármánnyal, az irigységgel, a bosszú hadjárattal. PEDIG, de jó lenne az energiát másra fordítani… Például építkezni, plagizálok a mai református istentisztelet igehirdetéséből. Az összetartozás várait felépíteni a bizalom tégláiból, a megbecsülés kötőanyagával, s az alázat zsindelyével befedni, egy földi élmény lehetne. Miért nem tesszük? Ma himnuszt énekeltünk kétszer is. Szépkorú közösségünk elkötelezetten emlékezett a megtörtént eseményekre. Számok meséltek – mínusz előjellel – a terület nagyságáról, a szőke búzamezők léptékeiről, az erdők friss levegőjéről, s értékes fa állományáról. Beszéltünk az írók, költők, zeneszerzők műveiről, melyek hordozzák 1920. június 4. szomorú emlékét. TRIANON, mutasd meg, hogy a kesergés után egy új út áll előttünk! Munkásai lehetünk egy más világ építésének. Nézzünk egy felé, egy közös cél felé! Szeressük Kolozsvárt, Kassát, Pozsonyt, Fiumét! Tegyünk utazást a Kárpát körút 777 vonatán! Székely László előadóművész ma gondolatban már elindított bennünket. Dr. Biró Károly, Kozármisleny polgármestere Wass Albert versét hozta az ünnepi alkalomra. A bizakodás lángja este 20 óra 21 perckor fellobbant.”

A kozármislenyi Józsa Gergely Néptánc Egyesület 1920/2020 címmel a tavalyi év folyamán készített videójával tisztelgett a nap előtt. Kozármislenyi lassú és friss csárdással idézték a múlt hagyományait, amelyet előadják: Eismann Gyuláné és Eismann Gyula, Fülöp Ferenc díjas táncosok. A felvétel helyszíne: Kozármisleny, Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérek Fülei Szent Miklós temploma, a felvételt készítette a Kozármisleny TV.