A bringaszállításra alkalmas buszokat június 4-én mutatta be a pécsi kerékpáros szervezetek és a sajtó előtt Bánkuti István, a Tüke Busz Zrt. igazgatóságának elnöke. Bánkúti István hangsúlyozta: „ez csak a kezdet, később a lakossági igények szerint alakítanák ki a bringás járatok menetrendjét, számát.”

„Ma indul a biciklitartós buszok tesztüzeme! Egyelőre két járaton, a 34-es Dömörkapuhoz, valamint a 35-ös Misina-tetőre közlekedő buszokon alakítottunk ki a kerékpárok szállítására alkalmas tárolókat. A tesztüzem várhatóan július közepéig fog tartani, és ha sokan használják, akkor megvizsgáljuk, hogyan lehet további járatokra is kiterjeszteni. Bízunk benne, hogy ezzel is sikerül ösztönöznünk a pécsieket és a Pécsre érkező turistákat, hogy minél többen részesítsék előnyben a kerékpáros-közlekedést, valamint látogassanak el a gyönyörű Mecsekbe. Keressék tehát a kék-fehér kerékpárt ábrázoló matricákat a buszokon!”  – írta ma reggel Péterffy Attila, Pécs polgármestere facebook oldalán.


A kerékpár szállítást kísérleti jelleggel, június 4-étől pénteki, valamint szabad-és munkaszüneti napokon, a menetrendben kerékpár ikonnal megjelölt mecseki járatok esetében teszi díjmentesen elérhető szolgáltatássá a Tüke Busz Zrt.
A pécsieknek és a városba látogató turistáknak a 34-es Dömörkapuhoz, valamint a 35-ös Misinatetőre közlekedő, kerékpár piktogrammal megjelölt autóbuszokon rögzítő eszköz segítségével lesz lehetőségük kerékpár szállítására.

A kerékpárszállítással érintett mecseki járatok részletes menetrendje:

Pénteki napokon:
Főpályaudvarról: 34Y járat: 8.35, 11.35, 14.35, 17.35
Dömörkaputól: 34Y járat: 9.08, 12.08, 15.08, 18.08


Szabad- és munkaszüneti napokon:
Főpályaudvarról: 34-es járat: 8.35, 14.35
35-ös járat: 11.35, 17.35
Dömörkaputól: 34-es járat: 9.02, 15.02
Misinatetőről: 35-ös járat: 12.03, 18.03


A Tüke Busz Zrt. tájékoztatása szerint egy járművön összesen 4 kerékpár szállítására van lehetőség.
A felszállás helyét és az egy járművön maximálisan szállítható kerékpárok számát matrica is jelzi az autóbuszokon, a második ajtó mellett. A kerékpárokat az autóbusz indulása előtt biztonságosan és megfelelően rögzítenie kell az utasnak.
A babakocsival és kerekesszékkel közlekedők továbbra is előnyt élveznek utazásuk során, ha azonos helyen szállnak fel. Amennyiben az előbb felsorolt utazók eltérő helyen szállnak fel, akkor közülük a korábbi megállóhelyen felszállókat szállítja el a társaság.

A Tüke Busz Zrt. tájékoztatása szerint személyenként egy kerékpár szállítható az autóbuszon, és a kerékpárt szállító utasnak rendelkeznie kell érvényes menetjeggyel, vagy bérlettel. A kerékpárosnak az első ajtónál kell majd igazolnia utazási jogosultságát, míg a kerékpárral a második ajtónál szabad majd felszállni az autóbuszra.
A biztonságos, tiszta és balesetmentes kerékpárszállítás az utazás teljes időtartama alatt a kerékpárt szállító utas felelőssége. A kerékpárt az utazás teljes időtartama alatt úgy kell majd tartani, hogy azzal az autóbuszon utazók biztonságát, ruházatuk tisztaságát, valamint a jármű épségét ne veszélyeztessék.

A júniusi tesztidőszak tapasztalatai alapján és az igényeknek megfelelően a Tüke Busz Zrt. módosításokat hajt végre a szolgáltatásban. Amennyiben indokolt, a szolgáltatás fejlesztéseként több autóbuszon és hétköznapokon is elérhetővé tenné kerékpárszállítást a pécsi autóbuszokon.

Forrás: tukebusz.hu, Facebook

Fotó: Hegedüs Tünde