A 18 éves, holland trónörökösnek, Amáliának nem kell a neki járó évi 1,6 millió euró, vagyis az 560 millió Ft, ugyanis kényelmetlenül érzi magát, ha elfogadná ezt az évi összeget, amíg nem tölt be hivatalos királyi megbízásokat – írja a hvg.hu.

Amália, Vilmos Sándor király és Maxima királyné legidősebb lánya, és 2013 óta a Holland Királyság hivatalos trónörököse. A fiatal lány most érettségizett kitűnő eredménnyel, de az egyetemi éveit csak 2022-ben kezdi el.

„2021. december 7-én 18 éves leszek, és a törvény szerint juttatást kapok. Ezt kényelmetlennek érzem, amíg semmit nem teszek érte cserébe, miközben más hallgatóknak sokkal nehezebb dolguk van, különösen a koronavírus-járvány alatt” – olvasható abban a kézzel írt levélben, amelyet Amália hercegnő küldött Mark Rutte holland miniszterelnöknek. A fiatal trónörökös egyébként iskolás évei alatt évi 300 ezer eurós (105 millió forint) juttatást kapott, de azt ígérte, hogy mindent vissza fog fizetni – írja a hvg.hu.

Érdekesség, hogy a holland királyi család tagjai felhagynak az adómentes bérekkel, a holland monarchiát tartják a legdrágábbnak Európában. A kormány idén 47,5 millió eurós költségvetést szavazott meg a családnak, amely nem tartalmazza az állami látogatásokat és a palota fenntartási költségeit. A király éves fizetése megközelíti az 1 millió eurót, és további 5,1 millió eurót kap egyéb kiadásokra.

Forrás. atv.hu, hvg.hu