A szakértők szerint még évekig velünk lehet a vírus, de az oltásokkal meg lehet előzni az újabb járványt.

Télre már szezonális betegséggé válhat a koronavírus, legalábbis erről beszélt Christian Drosten, egy német virológus. Drosten elképzelése szerint a hideg beköszönttével még éveken keresztül újra és újra elő fog majd bukkanni a vírus, de a z újabb járvány egy-egy emlékeztető vakcinával kezelhető lesz. A német szakértő szerint ennek értelmében

már idén nyáron drasztikusan csökkenni fog a fertőzöttek száma világszerte, de az ősszel újabb fellendülés várható.

Drosten szerint elképzelhető, hogy több országban is majd negyedik hullámként fogják majd fel a betegek számának növekedését, de a szakértő szerint már nem lesz olyan rossz a helyzet, mint az első három hullám alatt.

A berlini Charité kórház virológusa azt mondja, a jelenlegi számok megnyugtatóan hathatnak a lakosságra, de sokan éppen ezért azt gondolhatják, hogy a második vakcina már nem szükséges. Drosten szerint a második adag elhalasztásával viszont megnő egy erőteljesebb téli járvány esélye. Drosten szerint jelenleg átmeneti fázisban vagyunk, már látható a járvány vége. Németországban egyébként a felnőtt lakosság 47 százaléka kapta meg legalább az első oltást, míg 23 százalék már a második adagot is megkapta. Drosten szerint augusztus végére, szeptember közepére szeretnék elérni a 80 százalékos átoltottságot az országban, írja a Guardian.

Németországban a napokban kezdtek el lazítani a lezárásokon, ennek értelmében a gyermekek is visszatérhettek az iskolákba. Drosten szerint a következő időszak legnagyobb kérdése az lesz, hogy mikor kezdik majd el a fiatalabb korosztályok oltását is. A szakértő szerint a kutatók eközben azt is figyelik, hogy milyen gyorsan veszítik el a védettségüket azok, akiket beoltottka. Drosten szerint a fiatalabbak hosszabb ideig biztonságban lesznek, hiszen az ő immunrendszerükben erőteljesebb reakciót vált ki az oltás. Az idősebbeknél viszont elképzelhető, hogy egy éven belül szükség lesz a következő vakcinára.

Forrás: ugytudjuk.hu