A hazánkban állomásozó szovjet csapatok kivonulása 1990. március 12. és 1991. június 16. között zajlott le Magyarországon.

1991. június 19-én, Záhonynál az utolsó olyan szovjet katona is elhagyta Magyarországot, aki az egykori megszálló Vörös Hadsereg tagjaként tartózkodott Magyarország területén.

Az Országgyűlés a 2001. évi XVII. törvényben nemzeti emléknappá nyilvánította június 19. napját. Ehhez kötődik, hogy június utolsó szombatja egyben a magyar szabadság napja.

Dr. Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője közösségi oldalán emlékezett meg arról, hogy ma éppen 30 éve annak, hogy az utolsó szovjet katona is elhagyta hazánk, Magyarország területét.

Íme a Facebook oldalán közzétett néhány soros megemlékezés:


„Ma 30 éve hagyta el az utolsó szovjet katona Magyarországot!

A független Magyarországot ünnepeljük ma!

Közel fél évszázados megszállás után az utolsó szovjet katona 1991. június 19-én hagyta el Magyarország területét. Ezt megelőzte a Varsói Szerződés katonai tömbjének feloszlatása, melyben Antall József néhai miniszterelnöknek kiemelkedő szerepe volt. Az általa vezetett kormány prioritásként kezelte az auro-atlanti integrációt, mely később a NATO csatlakozással és az Európai Unióba történő belépéssel megvalósult. Ezzel Magyarország a keleti megszállás után újra csatlakozott a nyugathoz. Súlyos veszély ugyanakkor, hogy a keleti nagyhatalmak egyre expanzívabb politikát folytattak hazánk esetében. Még aggasztóbb, hogy ezt a jelenlegi, nemzetáruló magyar kormány támogatásával teszik, kiszolgáltatva hazánkat gazdasági értelemben. Ez a politika veszélyezteti, sőt megsemmisítheti azokat az eredményeket, melyet a rendszerváltoztatás után Magyarország a szuverenitásának visszaállításával elért. Ezért is szükséges a kormányváltás 2022-ben.”

Fotó: wikimedia.org