Itt a nyári hőség, tehát itt az uborkaszezon!

Nálunk magyaroknál a nyár a kovászos uborka szezonját hozza el. Nézzünk 10 okot arra nézve, hogy miért is jó a szervezetünk számára, ha gyakran fogyasztjuk ezt a külföldiek számára kuriózumnak számító hungarikumot. Természetesen a jótékony hatások mellett nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy mennyei élvezetű étel fogyasztása közben visszahozza gyermekkorunk nyári élményeit, a nyaralást a nagymamánál, a napsütötte üveg forróságát és a pince hűvösének frissességét.

1, Mert ahhoz, hogy energikusak, fiatalosak és egészségesek maradjunk, rendszeresen kell fogyasztanunk fermentált ételeket és italokat.

2, A kovászos uborka probiotikumokban gazdag. Az erjesztés során a táplálékok és a bennük található értékes tápanyagok (pre- és probiotikumok) révén elősegítik emésztőrendszerünk egészséges működését, igazi, élő tápanyagul szolgálnak a bélflóránknak, és ez a teljes szervezetünkre pozitív hatással van.
3, A kovászos uborkalé jótékony hatással van az izomgörcsökre, és felére csökkenti azok időtartamát. Különösen edzés után ajánlott, mert gyulladáscsökkentő hatásának következtében izomláz megelőzésére is kiváló. A mennyiségre érdemes figyelni, mert fél decinél többet nem ajánlatos egyszerre inni, mert a nagy mennyiségű a sótartalom leterheli a szervezetet.
4, Rendszeres fogyasztása szabályozza a vércukorszintet. 2005-ös kutatás kimutatta, hogy az erjesztett ételek pozitív hatással vannak a vércukorszint szabályozására. Többek közt az almaecetnek van még ilyen jótékony tulajdonsága.

5, A diétázók egészségére is jótékony hatással van, és így aztán sokkal hatékonyabb lehet a kiegyensúlyozott diéta, köszönhetően az optimális vércukorszintnek.

7, Mindezek mellett jótékony hatással van az allergiára, a Candida-fertőzésre, a gombás fertőzésre, a legyengült immunrendszerre, szorongásra, depresszióra. Kiváló hatással szépíti a bőrünket!

8, Savanyú közegben a káros mikroorganizmusok nem képesek szaporodni, növekedni, így a fermentációs, más néven erjesztési folyamat kiváló, természetes tartósítást eredményez.

9, Az uborka A-, B- és C-vitaminban gazdag. Kiváló immunerősítő kúra, ha uborkát, spenótot és sárgarépát összeturmixolunk, és ezt bizonyos időközönként rendszeresen fogyasszuk. Fontos, hogy az uborka héját is felhasználjuk, ugyanis a C-vitamin legnagyobb része abban található.

10, Az uborka K vitamin tartalmának köszönhetően fontos szerepet tölt be a csontok egészsége szempontjából. Napi 100 gramm uborka bevitel a szükséges mennyiség mintegy ötödét tartalmazza. A nyári napsugarak D-vitaminjával együtt növelhető általa a csontsűrűség, valamint pozitívan hat a kalcium egyensúlyára a szervezetben.

Fotó: pixabay.com