A nézők, a nagy mozi fanatikusok lassan térnek vissza, így továbbra sem tudnak megélni a magyar mozik. Ezenfelül pedig országunkban még mindig vannak olyan helyek, amelyek azért küzdenek, hogy egyáltalán ki tudjanak nyitni.

Nem egészen 2 hónapja, hogy a 4 millió beoltott után, a mozik engedélyt kaptak az újranyitásra, azonban eredménytelenül.

„Volt, aki közvetlenül a bejelentés utáni napokban ki tudott nyitni, ám egyes mozik nyitása júniusra csúszott, míg sajnos a mai napig vannak olyan helyek, amelyek az újranyitásért küzdenek. Egy biztos, gyorsan kellett cselekedni, sokfelé személyzetet is egyik napról a másikra toboroztak” – fejtette ki Borsos Erika, a Mozisok Országos Szövetségének elnöke.

Természetesen csak a beoltott, vagyis a védettségi igazolvánnyal rendelkezők kapnak engedélyt a mozik látogatására. Ugyanakkor hozhatnak speciális szabályokat, van olyan hely például, ahol az előtérben kötelező a maszkviselés.

„A laza szabályok ellenére a nagy roham elmaradt, a nézők csak nagyon lassan tértek vissza, de ebben az is szerepet játszik, hogy a hosszan tartó hideg időjárás és bezártság után a legtöbben inkább a szabadba vágynak, ott szeretnének kikapcsolódni. A kezdeti nehézségek ellenére mostanra már növekvő tendenciát mutatnak a látogatottsági adatok. Gőzerővel megyünk előre, még akkor is, ha a 2019-es szinttől még messze vagyunk, a mozik sajnos továbbra sem tudnak megélni” – mondta Borsos Erika.

„A támogatások ellenére a mozik többsége minden tartalékát felélte, a mostani bevételek pedig egyelőre csak arra elegek, hogy a nullához közelítsenek, csak később tudnak gondolkodni fejlesztésekben vagy kisebb-nagyobb felújításokban. A járvány a gyártókat és a forgalmazókat is nehéz helyzetbe hozta, a világszinten is eltérő korlátozások miatt sokat csúsztak a premierek” – tette hozzá a Mozisok Országos Szövetségének elnöke.

Majd végül ezekkel a szavakkal zárta le mondanivalóját Borsos Erika: „Globálisan továbbra is nagyon bizonytalan a helyzet, a piac szereplői pedig megpróbálnak lépést tartani, és az új igényeknek megfelelni. Elképzelhető, hogy egy komolyabb megújulás előtt állunk, de mi bízunk benne, hogy ahogy eddig, úgy ezután is meglesz az a réteg, akinek igénye van a mozizásra.”

Forrás: hvg.hu