Ugyan megkezdődhetnek a személyes betegvizsgálatok, de sok új szabályt hozott a járvány.

Nemrég írtunk arról, hogy újból megkezdhetik a személyes betegvizsgálatokat a házi- és gyermekorvosok. Az orvosi rendelőkben június 18-tól kezdve ismét fogadhatnak személyesen is betegeket a doktorok, ehhez az kell hogy a páciensek előzetesen telefonon kérjenek időpontot. A járvány viszont még mindig velünk van, emiatt a Nemzeti Népegészségügyi Központ új javaslatokat tett közzé azzal kapcsolatban, hogy az orvosok milyen formában várják a betegeket.

Az Ugytudjuk birtokába került dokumentum több dolgot is javasol az orvosok számára, például azt, hogy a váróhelyiségekben a páciensek között biztosítsanak legalább egy méteres távolságot. A váróhelyiségekben nem lehetnek gyermekjátékok, de újságok, vagy magazinok sem. Az alkoholtartalmú kézfertőtlenítő-adagolók kihelyezését viszont javasolja az NNK, ezek beszerzéséről az egészségügyi szolgáltatónak kell gondoskodnia.

A váróhelyiségekben továbbra is kötelező a maszkhasználat a betegek és a kísérőik számára. A légúti panaszokkal küzdő, vagy lázas betegeknek azt javasolják, először mindenképp telefonon vegyék fel a kapcsolatot a betegellátókkal, így tisztázni tudják, hogy felmerülhet-e a koronavírus-fertőzés gyanúja.

Az NNK azt is javasolja, hogy sürgős esetek kivételével, előjegyzési rend szerint fogadják a betegeket az orvosok, annak érdekében, hogy a jogszabályokban előírt járványügyi szabályokat be tudják tartani. A javaslatok között viszont az is szerepel, hogy abban az esetben időpont nélkül is lehetővé kell tenni az orvos-beteg találkozást, ha annak elmaradása a beteg állapotának romlásához vezethet. Az NNK végül azt javasolja, az orvosok növeljék meg a személyes betegvizsgálatok számát, mivel a harmadik hullám elvonult. – írja az ugytudjuk.hu