Ugyanazon mRNS-technológiát alkalmazza a a bőrrák elleni oltásánál a Biontech, mint a koronavírus vakcinánál. 120 emberen tesztelik majd a készítményt.

Rák elleni védőoltást tesztel a BioNTech

Az új BNT111 nevű mRNS vakcina kedvező biztonsági profilú klinikai vizsgálatokon ment keresztül, a fejlesztő BioNTech honlapja szerint. A kutatók a vakcinát a cemiplimab gyógyszerrel adják be, amely a bőrrák monoklonális antitest-kezelését jelenti.

A kórokozók, például a vírusok leküzdése mellett egyes rákos megbetegedések ellen messenger RNS (mRNS) vakcinákat lehet kifejleszteni. Ez azért működik, mert egyes rákos sejtek azonosíthatók a vírusokhoz hasonló módon, így antitestek kapcsolódhatnak hozzájuk.

A vakcina négy daganattal kapcsolatos antigénbe ágyazódik, vagyis a sejt felszínén található fehérjékbe. A cég szerint a melanomák 90 százaléka expresszálja e négy antigén közül legalább az egyiket. Így lehet a test immunsejtjeit bejuttatni az antigénekbe, és elkezdeni termelni azokat az antitesteket, amelyek a rákos sejteken lévő antigénekhez kapcsolódhatnak.

Az mRNS bőrrák elleni vakcinatesztelés a 2. fázisba került

A klinikai vizsgálatok e szakaszában összesen 120 ember vesz részt, írja a cég honlapja. A csapat értékelni fogja, hogy a vakcina és a cemiplimab hogyan működik együtt, és hogyan is külön-külön.

Egy 25 fős csoportban, volt egy olyan beteg, akinek teljes remissziója volt az eredeti helyről elterjedt daganatoknál. Hárman részleges válaszokat kaptak a daganat méretének csökkenésével és egy héten belül stabilizálódott az állapotuk, mivel a tumor növekedése gátolt volt.

„Az a jövőképünk, hogy kiaknázzuk az immunrendszer erejét a rák és a fertőző betegségek ellen. Kimutattuk az mRNS vakcinák potenciálját a COVID-19 kezelésében. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a rák globális egészségi veszélyt jelent, még ennél is rosszabb, mint a jelenlegi járvány ”

– mondta Özlem Türeci orvos, a BioNTech társalapítója és főorvosa.

A vállalatnak még vannak olyan mRNS-vakcina-jelöltjei, amelyek bizonyos rákos megbetegedésekre irányulnak, hogy bekerüljenek az idei klinikai vizsgálatokba. Eddig reményteljes, hogy ez a technológia oltásokat állíthat elő az embereket érintő leggyakoribb rákos megbetegedések ellen.

“A BNT111 MÁR A KORAI KLINIKAI ÉRTÉKELÉS SORÁN KEDVEZŐ BIZTONSÁGI PROFILT ÉS BIZTATÓ ELŐZETES EREDMÉNYEKET MUTATOTT”

– mondta Türeci.

“A 2. fázisú vizsgálatunkban a betegek kezelésének kezdetével arra ösztönözzük, hogy folytassuk a kezdeti utat, hogy kiaknázzuk az mRNS-vakcinák rákos betegek számára rejlő lehetőségeit.”

Előzmények

Sokan nem tudják, hogy még 2019-ben a BioNTech egy korai stádiumú biotechnológiai cég volt, amely határozottan a rák elleni oltásokra összpontosított, mielőtt a világ színpadára katapultálták volna a koronavírust.

A pandémiát megelőzően a tervek szerint a BNT111 a 2. és 3. fázisát is meg kellett volna kezdeni 2020-ban. Azonban a Pfizer által elindított koronavírus-elleni védőoltás kifejlesztése fontosabb feladat lett és az ütemtervek visszacsúsztak.

Jövő TV/HVGthehill.compharmaphorum.com