Szombaton egy melanomás beteg kapta meg elsőként a BioNTech rák elleni kísérleti vakcináját, a BNT111-et. Az oltószert egy pikkelysömör kezelésére szolgáló gyógyszerrel, Libtayóval kombináltak.

A tervek szerint 120 emberrel tesztelik majd az ellenanyagok hatékonyságát és a biztonsági kockázatokat. Az mRNS-alapú oltások alapelve, hogy a vakcinában bejuttatott hírvivő RNS segítségével tanítsa meg az immunrendszert a védekezésre. A kutatók szerint ez a módszer működhet a rák ellen, de más, eddig gyógyíthatatlan betegségek esetében is, akár személyre szabott rákvakcinák formájában.

A BNT111-01 vizsgálatot, amelyet a BioNTech a Regeneronnal együttműködve végez, több uniós ország – Spanyolország, Németország, Olaszország és Lengyelország – is jóváhagyta.

„Szeretnénk az immunrendszer erejét használni a rák és a fertőző betegségek ellen is. Sikerült bizonyítanunk az mRNS-vakcinákban rejlő lehetőségeket a koronavírus ellen, de a rák is globális egészségügyi problémát jelent, talán még a jelenlegi világjárványnál is súlyosabbat” – mondta Özlem Türeci, a BioNTech társalapítója.

Kép: Illusztráció/Pixabay