Kialakult a 2021-re halasztott Európa Bajnokság döntője: az olaszok a házigazda angolokkal küzdhetnek meg a trófeáért. De vajon tényleg a két legjobb csapat játssza a döntőt?

Az ilyen tornák sajátossága, hogy bizony sokszor nem azok a csapatok jutnak be a döntőbe, akik igazán megérdemelnék. Nem is kell messze menni a példáért: 2016-ban Portugália úgy nyerte meg az EB-t, hogy három döntetlennel épphogy továbbjutottak a csoportból, majd az egyenes kiesés szakasz négy meccséből egyet tudtak megnyerni a rendes játékidőben. Ilyenkor nem kell feltétlenül a szemet gyönyörködtető játék, elég valahogy nyerni. Ha ez megvan, akkor pedig már senkit nem fog érdekelni, hogyan csinálta az adott csapat. De vajon idén ez mennyire van így Olaszország és Anglia esetében?

Magabiztos menetelés egy kis szerencsével: Olaszország útja a döntőbe

Az olaszok az EB egyik legkellemesebb meglepetését szolgáltatták a szurkolóiknak azzal, hogy nemcsak nyerik a meccseket, de többnyire látványos játékkal teszik azt. Persze aki követte a nemzetközi labdarúgást, pláne a válogatott meccseket, az tudhatta, hogy az olaszokban benne van a kiugrási lehetőség. Törökországot és a később nagyot menetelő Svájcot nagyon simán intézték el 3-0-ra, majd egy, számukra már tét nélküli meccsen a B csapatukkal Walest is sikerült legyőzni 1-0-ra.

Az egyenes kieséses szakaszban viszont már döcögött a szekér: Ausztria ellen hosszabbításra kényszerültek és bár ott sikerült gyorsan elhúzni, az osztrákok nem adták fel és szépítettek. A végét kivédekezték az olaszok, így 2-1-re nyertek, de még meg sem említettük, hogy a rendes játékidőben a VAR segítsége is kellett, hogy maradjon a 0-0. Ezt követően viszont Belgium ellen talán az EB legjobb félidejét produkálták az olaszok, imponáló magabiztossággal játszva verték a végső győzelemre abszolút esélyesnek tűnő belgákat. Végül jött az ősi rivális Spanyolország az elődöntőben, itt pedig már nem volt olyan egyértelmű a győzelem. A fiatal spanyol válogatott remekül játszott, mezőnyben talán még jobbnak is tűntek az olaszoknál. De fejben erősebbek voltak a taljánok, így büntetőkkel ugyan, de továbbjutottak.

Az olasz válogatott kétségtelenül az EB egyik, ha nem a legjobb csapata. Mancini egészen parádésan összerakta a gárdát, amely lassan 3 éve nem talált legyőzőre! Anglia ellen is esélyesek lehetnek, az ő döntőbeli szereplésükre még a legkeményebb kritikusok sem mondhatják, hogy nem megérdemelt. Ugyan az osztrákok és még inkább a spanyolok ellen döcögött a játék és szükség volt némi szerencsére, de ez megkerülhetetlen egy ilyen hosszú torna esetében.

Lassan beinduló játék, szerencsés sorsolás: Anglia útja a döntőbe

Az angolok az olaszokkal nagyjából ellentétes utat jártak be: a csoportmeccsek során nehezen indult be a játék, de az egyenes kieséses szakaszban már jobbak voltak. A csoportban 1-0-ra verték a horvátokat és a cseheket is, közte egy 0-0 Skócia ellen. A védelem ugyan jól tartotta magát, magabiztosan hozták le hátul a meccseket Maguire-ék, de a támadósorban akadozott a gépezett. Különösen Kane nem volt formában, Sterling szállította a gólokat, már ha a két gólt lehet így mondani.

Az angolok is találkoztak az ősi riválisukkal, a németek ugyan nincsenek a topon, de a múlt miatt egyáltalán nem várt könnyű meccs Angliára. Végül így is lett, de csak megtörték Löwéket és behúzták a találkozót, hogy aztán a sorsolásnak köszönhetően jöhessen a negyeddöntő leggyengébb csapata, Ukrajna. A továbbra is kapott gól nélkül álló angolok 4-0-ra lesöpörték Shevchenkoékat, egyre jobban belelendültek a játékba a támadók, Kane is megérkezett az EB-re. A dánok elleni drámai elődöntőben is jobban játszottak ellenfelüknél, mégis egy erősen vitatható büntetőre volt szükség a győzelemhez.

Anglia kétségtelenül több előnyt is élvezhet ezen a tornán: jó volt a sorsolásuk, ráadásul a 7-ből 6 meccset hazai pályán vívhatnak meg! Az ő döntőjükön már többen fanyalognak, de egyre inkább játékba lendültek, a dánok ellen már érezhetően jobbak voltak, mint korábban a csoportmeccseken. A nagy esélyesek, mint a franciák vagy a belgák kiesése után rájuk is egyre nagyobb figyelem hárult. A nyomást jól kezelték és bár nem elsöprő játékkal, de ott vannak a hazai rendezésű döntőben. Ez pedig hatalmas lökést kell adjon a játékosoknak. Mi azonban mégis az olaszokra tesszük a voksunkat, persze a kocsit és a házat nem tanácsoljuk feltenni rá.