Az Európai Unió Copernicus földmegfigyelési programjának adatai alapján Európában a második, a világon a valaha volt negyedik legmelegebb június volt a 2021-es. Észak-Amerikában pedig még soha nem volt ilyen meleg az év hatodik hónapja.

A Copernicus program műholdak, repülőgépek és meteorológiai állomások több milliárd mérésének számítógépes elemzései alapján állapítja meg a világ hőmérsékleti értékeit. Ez alapján Kanadában és az Egyesült Államokban akár 5 Celsius-fokkal is többet mértek idén, mint a korábbi csúcsok során, ami döbbenetes emelkedés.

A brit meteorológiai szolgálat tanulmánya szerint ezeket a hőmérsékleti maximumokat szinte lehetetlen volna elérni anélkül, hogy ne az ember okozta volna. A klímaváltozás során a rekordok és a hőhullámok hossza is növekszik, ez pedig megerősítette a tudósokat abban, hogy az idei eredmények is hasonlóak lesznek. Az első kalkulációk arra utalnak, a Kanadában tapasztalt hőmérsékleti értékek valószínűsége nagyon csekély lenne klímaváltozás nélkül.

Friderika Otto, az Oxfordi Egyetem környezetváltozási intézetének kutatója szerint az emberek nem veszik elég komolyan a hőhullámok gyakoribbá válásának problémáját. A viharok és az áradások is óriási károkat okoznak, amiket jól is lehet dokumentálni, így sokkolva a közvéleményt. Azonban a nagy meleg miatti pusztítás nyomait már nehezebb kézzel foghatóan bemutatni. Otto szerint ritka, hogy a meleg miatt csakúgy összeessen valaki az utcán, inkább az a jellemző, hogy a rosszul szigetelt otthonaikban éri a tragédia az embereket. A hőhullámot ezért „csendes gyilkosnak” nevezte el a professzor.

Ráadásul ezzel a problémával egyre többször és hosszabb ideig kell majd szembenéznünk. Otto szerint a szén-dioxid kibocsátásának csökkentése mellett mindenképp szükség van arra, hogy a várható hőséget el tudjuk viselni. Ehhez olyan átfogó intézkedések kellenek, amiket sajnos nem vesznek elég komolyan a világ kormányai.

Addig is vigyázzanak magukra és ne mozduljanak ki a lakásból, csak ha nagyon muszáj!

Forrás: Telex