A Balokányban, a város egykori kultikus strandján, ott ahová oly sok pécsi járt szívesen, ott ahová mi, fiatalok már nem is mehettünk be. De tulajdonképpen bárhol jó lenne fürdeni ebben a melegben, ha lenen a városnak értelmes strandja, sok-sok medencével, csúzdákkal, gyógyvízzel, ugye?

De nincs. Hiába megannyi ígéret, jobboldalról, baloldalról egyaránt, egy valami közös volt az elmúlt évtizedekben: fürdő nem épült, cserébe a Balokány, ez az ikonikus és gyönyörű hely lassan, de biztosan vált az enyészetté.

Tudta?

A Balokány-tó mellé 1853-ban Engel Adolf építtetett fürdőt, melyet Albert főhercegről neveztek el. Vasútvonal építése miatt a Balokány-tavat kettévágták. 1886-ban a fából készült medencét felújították, immáron téglából és cementből készült medencére, ezzel együtt a környéket is parkosították és rendezték.

1933-ban készült el a fürdő felújítása, mely során már a ma ismert állapotok készültek el. Hamerli Antal 1939-ben Pécsről készített filmjében pedig már egy-két kocka erejéig szerepel a tó és a liget. – írja a wikipédia.

A 90-es években azonban bezárták a strandot, és azóta sem nyitották ki újra. Hagyták lepusztulni, hagyták, hogy az enyészeté legyen az egész. Hány és hány felesleges beruházás történt a városban, az elmúlt négy évtizedben, amiből vígan fel lehetett volna újítani a fürdőt? Mennyi felesleges kifizetés volt, sikkasztás, korrupció, melynek az összegéből most gond nélkül lehetne nekünk is egy patinás fürdőnk?

De úgy látszik nekünk pécsieknek csak ennyi jut, csak ennyi jár. Más magyarázat nem lehet, hogy miért mi vagyunk az egyetlen megyeszékhely, érdemleges vízfelület nélkül…

Nekünk tényleg csak ennyi jár?