Novák Katalin bejelentette, hogy lesz 3. oltás is, azonban ez sem lesz kötelező, ahogyan az első kettő sem volt, ez pedig semmilyen jogi következményeket nem fog maga után vonni. Azonban az Iparkamara javaslata szerint kötelezővé tehetnék a munkahelyeken az oltást. (Erről a cikk második felében adunk tájékoztatást.)

Természetesen erről a döntésről mindenképpen kérjük ki, egy szakember véleményét, és csak azután döntsük el, mi lenne a legegészségesebb választás.

Továbbá, a kormány azt javasolja, hogy a 3. oltásnak más típusúnak kell lennie, mint az első kettőnek. Karikó Katalin ezt, azzal egészítette ki, hogy az AstraZenca és a Szputnyik esetében a harmadik oltásnak feltétlen másnak kell lennie, de az mRNS-t tartalmazó Pfizernél vagy a Modernánál lehet ugyanaz a harmadik oltás.

„Június 15-én állt fel a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs azért, hogy az élet újraindulásához adjon meg minden lehetséges segítséget. Az átoltottság lehetővé teszi, hogy ismét visszatérjen az élet azokba a terekbe, ahol sokáig nélkülöznünk kellett a személyes jelenlétet.” – fejtette ki Novák Katalin a facebookján.

A Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs ülésén a következő döntések és javaslatok születtek még:

  • A bölcsődék esetében csökkenteni fogják az adminisztratív akadályokat, a jövőben egyszerűbb és olcsóbb lesz bölcsődét működtetni.
  • Az 1-es típusú diabétesszel élőknek augusztus 1-jétől szinte teljesen ingyenes lesz a legkorszerűbb, új generációs inzulinpumpa. A 18 év alattiak számára 98 százalékos, a 24 év felettiek számára 80 százalékos támogatás jár majd. Ezzel jelentős anyagi segítséget nyújtanak az érintettek családjainak!
  • Javasolják, hogy a kistelepülések anyagi támogatást kapjanak falunapok szervezésére.
  • Az Operatív Törzs javasolja a kormány számára, hogy a jégkorong sportággal kapcsolatban is támogassák az akadémiai rendszer működését.

Továbbá az Iparkamara javaslata szerint kötelezővé tehetnék a munkahelyeken az oltást.

A kamara olyan jogszabály-módosítást javasol, amellyel bizonyos munkakörökben lehetővé tenné a vállalatok számára, hogy kötelezővé tegyék az oltást a munkavállalóiknak – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Portfoliónak. A lap szerint a javaslat tartalmazná, hogy amennyiben a munkavállaló nem él az oltás lehetőségével, akkor adott esetben áthelyezhető lenne egy olyan pozícióba, ahol nem veszélyezteti a kollégákat és az ügyfeleket.

Parragh szerint eddig tömegesen fordult elő, hogy a munkaadó elvárta az oltás felvételét a munkavállalójától, aki ha nem élt vele, egyszerűen elbocsátották. Az indoklásban azonban nem szerepelhetett az oltás megtagadása, így visszaéléseket okozott a helyzet. Ha az MKIK javaslatát elfogadnák, akkor a védőoltás elutasítása immár jogszerűen válthatna ki különféle szankciókat a munkaadótól.

A kamara a héten egyeztet a munkaadói oldallal, és akár már a héten el is készülhet a módosításra vonatkozó javaslat, ezután lesz ismert a pontos tartalma is.

Parragh azt javasolja a kormánynak, hogy egyes munkakörökben tegye kötelezővé az oltást. Ezek főleg olyan munkakörök, ahol a munkavállalók több emberrel érintkeznek: rendészeti szervek alkalmazottai, a közösségi közlekedésben dolgozók, éttermi alkalmazottak stb. – de az, hogy pontosan mely szakmákra kiterjedően lenne kötelező az oltás, egészségügyi-szakmai döntésnek kell lennie az elnök szerint. – írja a borsod24.hu