Az aprócska, 357 ezer fő által lakott szigetországban berobbant a koronavírus delta variánsa, azonban ez gyakorlatilag semmilyen fennakadással, problémával nem jár, kis túlzással az egész senkit sem érdekel. Ugyanis hiába találnak relatív sok új fertőzöttet, május 26. óta egyetlen izlandi ember sem halt bele a koronavírus fertőzésbe. Látható pedig, hogy az elmúlt napokban megugrott az új fertőzések száma, ám eddig senki sem hunyt el, és a kórházak sincsenek tele betegekkel.

Hogy lehetséges mindez?

A válasz viszonylag egyszerű: védőoltás, védőoltás, védőoltás.

Izland a világ egyik legjobban átoltott országa, a lakosság 74,33 százaléka már a teljes védettséghez szükséges vakcinamennyiséget megkapta, 4,15 százalék pedig csak részben védett egy első oltást követően – tehát a koronavírus-fertőzés ellen valamilyen fokon oltással védettséget szerzők aránya 78,48 százalék, ami kiemelkedően magas szám, nálunk csupán 58 százalék ugyanez a mutató. Ráadásul Izlandon az idősek közül gyakorlatilag mindenki megkapta már a védőoltást, a 70 év felettiek körében közel 100 százalékos a beoltottak aránya.

Ennek okán hiába terjed a delta variáns, a vakcina védi a lakosságot: nem halnak bele az emberek a vírusba, nem kerülnek kórházba, náthaszerű tünetekkel vészelik át azt a néhány napot. Pedig a fertőzést azok is elkapják, akik beadatták valamelyik vakcinát, igaz ez eddig is tudvalevő volt. A védőoltás nem attól véd, hogy ne fertőződjünk meg, hanem attól, hogy a súlyos, akár életveszélyes tüneteket elkerüljük. Izland példája pedig mutatja: a vakcinák kiválóan működnek!