2021. július 31-én tér be a utoljára a Kozármisleny, Pécsi utca 1-be Baka Sára intézményvezetőként. Ettől az időponttól ugyanis megszűnik a kozármislenyi közművelődés terén betöltött megbízatása. Szeptembertől munkájával már a pécsi kulturális közéletet erősíti.

Kultúrházból Művelődési Központot varázsoltál az elmúlt hat év alatt. Nem szakad meg a szíved most mindezt itt hagyni?

Nem tagadom, hogy szerettem volna maradni, ezért is adtam be pályázatot a kozármislenyi önkormányzat kiírására. A beadott húsz oldalas szakmai anyagomban felvázoltam a mögöttem álló hat évet befejező, részemről azt le is záró öt éves szakaszt, fejlesztéssekkel, modern kisvárosi programkínálat tervével. Pályamunkám az utolsó etapban elvérzett. A hirtelen ötletként megjelenő közművelődési szerkezetátalakítás kapcsán a nonprofit kft. ügyvezetői munkaköre, és a művelődési központ szakmai vezetőjének posztja kettévált. Ezzel a feltétellel már nem tudtam vállalni a Kozármislenyi Művelődési Központ intézményvezetői feladatkörének ellátását. Bevallom aggaszt, hogy a közművelődési nonprofit kft. ügyvezetői posztját nem megfelelő végzettségűre kívánják bízni, vállalva, hogy ezt nem teszik lehetővé a közművelődésre vonatkozó  szabályok, részemről kormányhivataloz fordulok ez ügyben. Mindezek mellett a város presztízsét is rontja, hogy felsőfokú és szakirányú végzettség nélkül vezeti a művelődési központot és könyvtárat az ügyvezető igazgató. Nagyon sok munkám van abban, hogy a mislenyi kultúrból Kozármislenyi Művelődési Központ vált, könyvtárral, a köszöbön álló minősített közművelődési intézmény címmel. Bízom abban, hogy távozásommal a kozármislenyi városi közművelődés nem megy majd vissza az időben, és a 7000 fő fölöttire duzzadt lakosság igényét szolgálja továbbra is. A város felé irányuló elkötelezettségemet a jövőben az aktív civil munkámban, magánemberként szeretném kamatoztatni itt Kozármislenyben. Továbbra is együttműködésre várom mindazokat, akik szeretnének ebben a tevékenységben részt venni, melynek célja az élhető kisvárosi lét. Vallom, hogy ebben a globális katasztrófa sújtotta helyzetben sokkal jobban kellene vigyáznunk a humán erőforrásainkra. Sokkal jobban kellene vigyáznunk egymásra, lakosságra, alkalmazottakra, munkaadókra, munkatársakra, szomszédokra, körülöttünk, velünk élőkre. Számomra ez a legfontosabb, az ember maga!

Baka Sára távozásával milyen változások várhatóak a kozármislenyi közművelődés területén? – kérdeztem dr. Biró Károlyt, Kozármisleny polgármesterét.

Változások lesznek a város tulajdonában lévő Kozármislenyi Művelődési Központ és Könyvtár Nonprofit Kft. vezetésében, és a személyi összetételében. Kozármisleny Város Önkormányzata Képviselő-testülete pályázatot írt ki a lejárt mandátumok megújítása érdekében. A város növekedése, és fiatalodása okán egyre nagyobb szerep jut a közművelődésnek, a programszervezésnek, könyvtárnak, erre gondolva a képviselő-testület úgy kívánja megerősíteni ezt az ellátási területet, hogy az eddig egy személy által betöltött több pozíciót szétválasztja, és a Nonprofit Kft. élére egy önálló menedzser-ügyvezetőt biztosít. Miközben mellette közművelődési szakmai vezetőként tevékenykedik a Művelődési Ház és Városi Könyvtár vezetője. Ezzel az irányvonallal mindenképpen erősíteni szeretnénk a kozármislenyi művelődés területét. Hiszen azzal, hogy elmúlt a pandémiás időszak, megnyílt a lehetőség a lakosság kulturális irányú igényeinek kielégítéséhez. A jövőben, az előző évekhez mérten még több programmal, még jobb infrastruktúrával, még nagyobb költségvetéssel kívánjuk szolgálni a kozármislenyi lakosságot.

Megtörtént a szerkezet átalakítás?

A képviselő-testület döntött a szerkezet átalakításról, melynek értelmében szétválasztásra kerültek a felelősségi körök. Az eddigi ügyvezető-igazgató Baka Sára nem vállalta a változások következtében neki felkínált szakmai-igazgatói feladatkört, ezért erre a területre újabb pályázatot ír ki a napokban a város képviselő-testülete.

Tehát eldőlt viszont a Nonprofit Kft. vezetőjének személye?

Kozármisleny Város Önkormányzat Képviselő-testülete legutóbbi ülésén a Kozármislenyi Művelődési Központ és Könyvtár Nonprofit Kft. vezetésével 2021. augusztus1-i hatállyal megbízta Bezdán Katalint. Személye nem ismeretlen a kozármislenyiek előtt, hiszen a városi kommunikációban, marketingben jelenleg is tevékenyen részt vesz, a Misleny Magazin tervező-szerkesztője, fotósa.