Orbán Viktor szereti saját maga megválasztani az ellenfeleit, aszerint, hogy ki veszélyes rá és ki az aki nem. Orbán pedig ezúttal válogathat az ellenfelek között, lévén az ellenzéknek közös miniszterelnök-jelöltje lesz, a feladatra pedig többen is vállalkoztak. Az ellenzéknek érdemes figyelnie a Fidesz média-gépezetét, és levonni a megfelelő következtetéseket belőle, ugyanis konzekvenciák vannak bőven. A Fidesz tudatosan próbálja elérni azt, hogy az ellenzéki előválasztáson számukra kedvező jelölt győzzön, olyan akit gond nélkül tudnak majd legyőzni.

A Fidesz hatalmára pedig két ember lehet veszélyes, ám az egyiküknek egyelőre alapból nincs esélye az előválasztáson. Ő egyébként Márki-Zay Péter, aki vélhetően a leginkább tudna jobboldali szavazókat megszólítani, akik nélkül amúgy az összefogásnak szemernyi esélye sem lesz a választásokon, sem listán sem egyéniben. Hogy miért fontos a jobboldali szavazók megszólítása, azt az alábbi cikkben fejtettük ki részletesebben.

Hódmezővásárhely polgármestere mellett, Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely lehet még veszélyes a Fideszre, és ez jól kirajzolódik a kormányzati kommunikációból. Gyakorlatilag a Fidesz csak és kizárólag őt támadja, milliós hirdetésekben gyalázza és próbálja ellehetetleníteni Karácsonyt. Ez pedig egyet takar:

őt nem szeretné ellenfeléül Orbán Viktor.

A kormánypártok tüzetesen monitorozzák a lakosságot, pontosan tudják, hogy melyik jelölt veszélyes rájuk, és melyik nem. Tisztában vannak azzal, hogy ha Dobrev Klára lenne az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, akkor gyakorlatilag garantált lenne a Fidesz újabb kétharmados győzelme, mivel a Dobrev-féle lista egyáltalán nem tudna jobboldali és konzervatív szavazókat megszólítani. Az is egyértelmű, hogy a Jobbik-elnök Jakab Péter sem lenne esélye, a liberális és baloldali szavazatok elmaradása miatt. Fekete-Győr András már rég kiírta magát a játékból, hála a balul sikerült Partizános interjúnak, Pálinkás Józsefnek pedig országos ismeretség hiányában soha nem is volt valós esélye nyerni. Karácsony azonban erős jelölt, mind közül a legismertebb és a legtöbb felmérés szerint ő az, akit a jobboldali ám nem Fidesz szavazó állampolgárok is a leginkább fogadnának el miniszterelnök-jelöltnek.

Innen nézve abszolút ésszerű a kormány taktikája, akik minden létező platformon próbálják negatívan beállítani a Párbeszéd-LMP-MSZP közös jelöltjét, és az ellenzéki szavazókat tudatosan a Dobrev-Jakab duó felé tolni. Az sem véletlen, hogy Dobrev Klárával gyakorlatilag egyáltalán nem foglalkozik a Fidesz, számukra egyértelműen a legideálisabb forgatókönyv lenne, ha Gyurcsány Ferenc felesége lenne a jelölt. Orbánék a taktikájuk jelentős részét arra építették fel, és építik a mai napig, hogy „össze Gyurcsányozzák” az ellenzéket, hogy a 2010 előtti – valóban borzalmas –  kormányzás visszatérésével riogatnak, azonban ha az ellenzék DK-s miniszterelnök-jelöltet és DK-s egyéni jelölteket állít majd csatasorba, akkor tulajdonképpen ez a jelző nem is lesz lemosható a hat párti összefogásról.

Ha ez így történik, akkor Orbán Viktor már csak egy kávét fog kérni.