Az ellenzéki pártok ugyan összefogtak egymással, és a terv szerint egy az egyben indulnak a Fidesz jelöltjeivel szemben, azonban ez még önmagában egészen biztosan nem lesz elég a kormányváltáshoz, ennél jóval többre lesz szüksége az ellenzéki pártoknak, politikusoknak: jobboldali, konzervatív szavazatokra is.

Élhetjük az életünket mesevilágban, de a tények attól még tények maradnak: több jobboldali, mint baloldali ember van az országban. Ha a 2018-as választások esetében összeadjuk a hat ellenzéki pártra érkező szavazatok számát, még mindig közel 150 ezres lemaradást kapunk, a Fidesz-KDNP-re érkezett szavazatokhoz képest. Ráadásul 2018-hoz képest több ellenzéki párt is veszített szavazókat, például a Jobbik esetében rengetegen vándoroltak el a Mi Hazánkhoz vagy akár a Fideszhez is, látva a párt balra tolódását. De ha még a 2018-as számok meg is állnák a helyüket, látható, hogy az sem lenne elég. Hiába az összefogás, csak baloldali szavazókkal esély sincs arra, hogy leváltsák Orbán Viktort és a kormányát, az ellenzéknek muszáj lesz megszólítani a jobboldali, polgári, konzervatív szavazókat is. Olyanokat, akik korábban Fidesz (vagy régebben MDF) szavazók voltak, azonban kiábrándultak Orbánból, kiábrándultak a keleti nyitásból, az oligarchák finanszírozásából, nem veszi be a gyomruk, hogy Orbán lepaktált a kínai kommunista párttal, vagy Putyinnal. Sokan lehetnek, akik egyébként önmagukat jobboldalinak vallják, hisznek a polgári-konzervatív (vagy éppen klasszikus liberális) értékekben, éppen ezért a Fidesz már nem vállalható számukra, ahogy a 2010 előtti Gyurcsányhoz közeli figurák sem, és jövőre új alternatíva után kívánnak nézni.

Kérdés persze, hogy az ellenzék sorain belül ki lesz képes megszólítani ezeket a szavazókat. Azokat, akik nélkül biztosan nem lesz kormányváltás. Vonzó alternatíva lesz számukra egy DK-s jelölt vajon? Megnyerhető a nem kis létszámú – és egyben elképesztően fontos – jobboldali szavazók bizalma, Gyurcsány embereivel? Vagy inkább ők otthon maradnak, a kormányváltás pedig elmarad?

Félreértés ne essék. A DK rendkívül erős párt, nagyon sok szavazóval, talán a legtöbb szavazóval az ellenzéki oldalon. Ugyanakkor a DK sok esetben kontraproduktív: az őt támogató csoportokon kívül, jobboldali, konzervatív szavazók jóval kisebb eséllyel fognak a jelöltjeikre voksolni, mint más pártok esetében. Amíg listán fontos a DK és a DK-s szavazók száma, addig egyéniben ez sok esetben (pláne a billegő körzetekben) hátrányt jelenthet, lévén elvesznek a jobboldali szavazatok.

Ha a Demokratikus Koalíció politikusai és szavazói is belátják ezt, akkor az egyéni körzetekben tesznek egy lépést hátrébb, a magasabb cél érdekében. A magasabb cél pedig a DK szavazói számára nem is lehet más, mint a kormányváltás, bármi áron.