A klímaváltozás már nemcsak azokat az országokat sújtja, amelyek eddig is szerepeltek a híradásokban az árvizek, tűzvészek és az aszály okozta éhínség miatt. Az idei nyár a tudósokat is meglepte, hiszen olyan helyeken történtek időjárási katasztrófák, ahol eddig ismeretlenek voltak az árvizek, a hőhullámok, a tavak, valamint víztározók kiszáradása.

Ezen a nyáron eddig négy hőhullámmal birkóztunk meg és ki tudja, mi vár még ránk. Az előző években is voltak meleg nyarak – leszámítva a tavalyit -, amikor előfordultak 1-2 hetes tartós melegek, de utána a lehűlés általában az elviselhető zónában tartotta a higanyszálat.

A szélsőséges időjárásról szóló  híradások egymást érik: szárazság Kaliforniában, kiszáradt víztározók az USA délnyugati vidékén, hőség Brit-Kolumbiában, villámárvizek Kínában, áradás Németországban és Belgiumban, 47 fok Görögországban, tűzvész Törökországban és Libanonban, lángol a szibériai permafroszt, stb.  

Bár még korai azt mondani, hogy 2021 nyara ismét rekordokat dönt, az azonban bizonyosan látszik, hogy a szélsőséges időjárási események olyan új területeket sújtanak, ahol korábban csak hírből ismerték a katasztrófákat.

Az idei nyár eseményeit a klímakutatók is furcsálják – írja a phys.org. Az időjárási katasztrófák által sújtott helyek nagy részén ugyanis nem megszokottak a szélsőségek. A legtöbb ország eddig nem szerepelt az éghajlatváltozás áldozatait felsorakoztató listán. A szakértők  – és az átlagemberek is – azt tapasztalják, hogy a 2021-es időjárás szélsőségesebb és erőteljesebb.

A klímaváltozás most már nemcsak a szegény országok problémája, hanem már a gazdagoké is“- mondta Debby Guha-Sapir, a belga Louvaini Katolikus Egyetem Katasztrófavédelmi Központ nemzetközi katasztrófa-adatbázisának alapítója. És az Egyesült Államokban a hurrikán- és tűzvész szezon még csak most kezdődik.

A gazdagabb államok mellett nem feledkezhetünk meg a világ szegényebb régióiról sem. A turistacélpontként is kedvelt Madagaszkáron például olyan súlyos aszály van, hogy az ENSZ becslése szerint 400 ezer embert fenyeget az éhínség.

A klímaváltozással összefüggésbe hozható katasztrófák száma az idén eddig csak valamivel magasabb, mint az elmúlt évek átlaga – mondta Guha-Sapir katasztrófakutató. Adatbázisa szerint júliusban 208 katasztrófát jegyeztek fel, ez körülbelül 11 százalékkal több, mint az elmúlt évtized átlaga, de valamivel kevesebb, mint a tavalyi szám.

Míg az általános hőmérséklet-emelkedés pontosan úgy zajlik, ahogy azt 20 évvel ezelőtt mondtunk, addig amit a hőhullámok és az árvizek tekintetében látunk, az szélsőségesebb, mint amit előre megjósoltuk” – mondta Peter Stott, az Exeteri Egyetem klímatudósa. – írja az Ökopolisz Alapítvány.