A 21. században már semmi sem lehetetlen, épp ezért már meg sem kéne lepődnünk a legújabb furcsa dolgokon. Kutyák cipőt hordanak, macskákat sétáltatnak pórázon, és a paradicsom gyümölcsé vált. Na, de hogyan is történt mindez?

A paradicsom ízletes és közkedvelt, az egyik legszeretettebb…. mi is? Gyümölcsről vagy zöldségről beszélünk?

Az emberek többsége magát a paradicsomot a zöldeskékhez sorolja, hiszen már az óvodában is ezt tanítják. Azonban gyakran merül fel vitatémaként, hogy rosszul okítanak ki bennünket erről, mert valójában gyümölcs. A kérdést már csak azért is nehéz eldönteni, mert a „gyümölcs” nem növénytani kategória, tehát elsősorban a termény bizonyos jellemzőire, illetve a felhasználási és fogyasztási szokásokra kell támaszkodnunk az ügyben.

A paradicsom zöldség, mert:

Zöldségek esetében a növény levelét, gyökereit, gumóját vagy éppen virágát fogyasztjuk – tanultuk ezt, az 5.-es biológia órán. -Melyekben nem találhatóak magok. A zöldségeket általában mindenki, vagyis többségünk és inkább fiatalabb korunkban azért fogyasztjuk mert édesanya ezt mondta. Azonban idősebb fejjel már rájöhettünk arra, hogy nélkülözhetetlen a benne lévő vitaminok miatt. Ezek inkább enyhén sós vagy erős ízűek.

A paradicsom gyümölcs, mert:

Maga a gyümölcs, általában az adott növény húsos termése, mely a virág magházából képződik, és magában hordozza a magvakat, fontos szerepet játszva a növény szaporodásában. A gyümölcsöket általában mindenki az édes ízük miatt fogyasztja, mely a húsukban található fruktóznak, vagyis a gyümölcscukornak köszönhető.

Összegezve tehát a paradicsom:

Botanikai jellemzőit tekintve gyümölcs, DE hiába az, amikor leginkább különféle zöldségekkel együtt használják a konyhaművészetben, emellett főként szószt, a szeretett ketchupot vagy paradicsomlét készítenek belőle. 

Ön mire szavazott?