Vége a kánikulának, vége a strandidőszaknak, indul a kirándulószezon, és vele együtt sajnos megérkezik a kullancsidőszak.

„A megelőzés elsődleges fontosságú a mostani erdei kirándulásoknál, mivel augusztus második fele a legkedvezőbb a kullancsoknak”

mondta a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének egyetemi docense az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Kovács Szilvia hozzátette: „a túrázóknak zárt, lehetőleg világos ruházat viselése és kullancs elleni spray használata ajánlott. Agyvelőgyulladás elleni oltás is kérhető.”

Elmondta: „a kullancsok nem kedvelik a tűző napot, de nagyon jól bírják a mostanság egyre inkább megszokott hőmérséklet-ingadozásokat, kedvelik a magas páratartalmat. A reggeli és kora esti órákban a legaktívabbak.”

„A parazita embereknél agyvelőgyulladást, ritkábban agyhártyagyulladást, néhány esetben pedig nyirokcsomó-gyulladást okozhat” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Grafikonon a Lyme-kóros megbetegedések Magyarországon, 2000-2020 közötti időszakban:

A Lyme-kór a Borrelia nemzetségbe tartozó baktériumok által okozott megbetegedés, amelyet e kórokozóval fertőzött kullancsok terjesztenek. Egyben ez a kórokozó felelős a Lyme-kór kialakulásáért is az emberi szervezetben. A kezdeti jellegzetes bőrtünetek hiányában a betegség nehezen felismerhető, ezért is nagyon fontos a megelőzés, megelőzésére pedig egyenlőre sajnos nem létezik védőoltás. Helyes diagnózis birtokában antibiotikummal kezelhető a Lyme-kór.

Ezekre a tünetekre figyeljünk:

  • kokárdaszerű bőrelváltozás, az úgynevezett Lyme-folt
  • influenza-, vagy enyhe megfázás szerű tüneteket észlelése
  • izomfájdalom a korai fázisban

Forrás: mti.hu, webbeteg.hu

Fotó: pixabay.com

Grafikon: mti.hu