A körömvirág vagy Calendula kora tavasztól késő őszig a kerteket színesíti csodás sárga színeivel. Virágzatának jellegzetes sárga színét a karotinoidok adják. Már az ókorban is használták gyógynövényként.

A hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő növény virágainak átmérője elérheti a 6 cm-t is, sárga és narancssárga színű nyelves és csöves virágokból állnak. A telt virágú fajtáknak csak nyelves virágai vannak. Kora tavasztól az első fagyokig folyamatosan nyílnak. Levelei finoman szőrözöttek, lándzsa vagy tojás alakúak, váltakozó állásúak.

Hatóanyagai között vannak a poliszacharid (15%), illóolajok (0,2%), E-vitamin, színezőanyagok, karotinoidok, szaponinok, triterpének, kalendulin nevű, sárga színű gyanta, keserűanyag, flavonid és C-18 zsírsav. Egykor a virágait a drága sáfrány hamisítására használták, de mivel sem aromájában, sem színében nem igazán tudta helyettesíteni, így felhagytak ilyen típusú használatával.

Felhasználása nagyon sokrétű, mert például a kertbe ültetve elűzi a gyökérfonalférgeket, és távol tartja a levéltetveket is. Főzetét csigaölő szerként is hasznosíthatjuk.

A konyhában fűszerként az ételeknek sárgás színt ad, enyhén csípős és kesernyés ízvilágával kellemes ízesítő. A körömvirág aranysárga szirmait vajak és sajtok színezésére is használták. A körömvirág teljes virága vagy csak a szirmai, de akár a levele vagy a szára is felhasználható.

Gyógynövényként ülőfürdőnek, teának, borogatásnak, tinktúrának alkalmazzák.

A körömvirág teáját gyomor- és nyombélfekély esetén hámosításra használják, vastagbélgyulladásnál pedig csökkenti a gyulladás mértékét. Emésztőrendszerre jó hatást gyakorol mert segíti az emésztést, a máj működését, epehajtó, szélgörcsoldó hatásával.

Alkalmazzák menstruációs problémákra és változókori tünetek enyhítésére egyaránt. Tisztítja a szemfenék ereit és így segít a látásjavításban.

Külsőleg történő használata esetén kiváló sebgyógyító, fertőtlenítő. Alkalmazzák nehezen gyógyuló sebekre, műtéti hegekre, fekélyre, égések és fagyások kezelésében, ekcéma, visszér, vénagyulladás, rosacea, aranyér esetén. Ízületi gyulladásoknál használhatjuk külsőleg, valamint bőrirritációkra is ajánlott.

Körömvirág tea készítése: tegyünk 1 teáskanál friss vagy szárított körömvirágot a csészébe, majd forrázzuk le 2 dl vízzel. A friss virágot 5 perc, a szárítottat pedig 15 perc pihentetés után szűrjük le.

A virágból forrázatot készítünk, amelyből gyomorfekély, nyombélfekély, fertőzéses májgyulladás esetén ajánlott napi 3 csésze teát inni. Vértisztításra, májműködés javítására 1-3 csészével 3 héten keresztül. Lázcsillapításra, görcsoldásra alkalmanként egy csészével.

Körömvirágkenőcs készítése:  hevítsünk fel agy serpenyőben ízlésünk szerint kakaóvajat vagy sertészsírt, akár margarint. A 250 gramm tiszta zsiradékhoz tegyünk egy púpozott maroknyi körömvirágfejet körülbelül 1 cm-es szárral. A forró zsiradékban hagyjuk egyszer felhabzani, majd vegyük le a tűzről. Fedjük le és hagyjuk egy éjszakát hűlni. Másnap olvadásig melegítsük fel és egy tiszta vászonkendőn passzírozzuk át, préseljük ki, és a leszűrt kenőcsöt töltsük zárható üvegekbe.

Fotó: pixabay.com