2021. augusztus 28-29-én, szombaton és vasárnap a mohácsi csata évfordulójának hétvégéjén családi és gyermekprogramok várják a Duna parti városban, illetve a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen a megemlékezőket, érdeklődőket.


Programok augusztus 28-án, amelyeken a Mohácsra látogató családok részt vehetnek:


11:00 órakor: Húzzuk meg! Kötélhúzás a Dunán!


A mohácsi kompkikötő két oldala között feszítik ki az összetartozás kötelét. A programra várnak minden lelkes gyermeket, felnőttet, családot, egyéni vagy csoportos jelentkezőt. Gyülekező 10.15-től a városi oldalon lévő kompkikötőben.


13:00-18:00 óra közötti időben a Deák téren középkori vigasságokban, udvari bolondságokban részesítik a városba érkezőket, miközben bemutatók színesítik a műsort
Lesz karikatúra rajzolás, mesterségek bemutatója papírmerítéssel, kötélveréssel, szövéssel.
Jelmezpavilon is látogatható lesz felpróbálható történelmi öltözékekkel.

Mohácsi Nemzeti Emlékhely

2021. augusztus 28-29

A nemzeti emlékhelyen a  HŐSÖKRE EMLÉKEZÜNK címmel kerül sor a mohácsi csata 495. évfordulójára történő megemlékezésekre.

A Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen öt hagyományőrző csapat felépít egy korabeli katonai tábort, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a korszak fegyvereivel, katonai viseleteivel, szokásaival. Minden órában a korabeli kéziratok alapján, szabad küzdelemben történik a fegyverek, páncélok, egyéb viseletek bemutatása, ahol az előadók törekednek a valós harci helyzetek megteremtésére.

Közreműködnek: Compagnie d’Noir-Fekete kompánia, Fekete Sereg Lovagrend, Altin Elma török hagyományőrző csoport, Siklósi Sárkányos Lovagrend, Haramza Testvérek, Mohácsi Nimród Íjász Szakosztály

Augusztus 28.

17:00 Clamavi Együttes koncertje

Augusztus 29.

16:00 Clamavi Együttes koncertje
17:00 Tiszteletadás és megemlékezés

1976-ban nyílt meg a Mohácsi Nemzeti Emlékhely. A park területe 1700 katona végső nyughelye.

1526. augusztus 29-én, Mohács környékén zajlott le a mohácsi csata, amelyben a II. Lajos király vezette Magyar Királyság és az I. Szulejmán szultán vezette Oszmán Birodalom hadai csaptak össze. A magyarok számára szörnyű következményekkel járó csata elsöprő oszmán győzelemmel zárult, emiatt mi azóta is csak „mohácsi vész”-ként emlegetünk. Ezek után nem is csoda, hogy a mohácsi csatát a magyar hadtörténelem egyik legtöbbet emlegetett ütközeteként is számon tartjuk. A mohácsi csata vereségének okait és jelentőségét a mai napig éles vitákon tárgyalják, boncolják. A vereség okaként tartják számon a széthúzó magyar nemesség, és Szapolyai János, a későbbi I. János király szándékos késlekedését, vagy éppen azokat a körülményeket, amelyek az akkori világ legnagyobb haderejével rendelkező Oszmán Birodalommal szembeni szinte teljes esélytelenséget. Mindezek szinte reménytelenné tették a győzelmet a magyarok számára.