A Duka Egyetem szakértője arra figyelmeztetett bennünket, hogy lehetnek még hasonlóan nehéz, akár emberéletet is követelő időszakok. Vagyis még egyáltalán nem vagyunk túl a nehezén.

Az említett egyetem egyik kutatója által feljegyzett tanulmány azt a hipotézist feltételezi, hogy a koronavírus járvány alatt megtanult, illetve betanult szokásokat, a higiéniáról továbbra is fenn kell tartanunk (helyes kézmosás, 1,5 m távolságtartás, maszkok viselése az adott helyeken), mégpedig azért, mert valószínűsíthető, hogy később is lesznek hasonló járványok.

Az intézmény munkatársa, az elmúlt 400 év különféle betegségkitöréseit vizsgálta. A szerző társaival arra jutott, hogy az ilyesfajta események egyáltalán nem nevezhetők ritkának. A nyilatkozatban úgy fogalmaztak, a Covid-19-hez, továbbá a spanyolnáthához hasonló járványok később is előfordulhatnak. Ennek az esélye a kutató szerint évente 0,3-1,9% között mozgott az utóbbi időszakban.

A kutatók megállapították, hogy extrém lefolyású járványok esélye sokkal nagyobb, mint azt korábban gondoltuk, ráadásul az adott évre vonatkozó esély folyamatosan növekszik. „Fontos, hogy az emberiség tapasztalatot tudjon meríteni a mostani helyzetből, és sokkal komolyabban vegye a védekezést” – nyilatkozta az egyik kutató.

Forrás