Csupán hat órára állt le a Facebook, azonban ez a leállás a fél világot gyakorlatilag megbénította, hiszen a Facebook hibája a Facebook alá tartozó platformokra (messenger, whatsapp, instagram) is kihatnak, és gyakorlatilag a kommunikációnk jelentős része ezeken a felületeken történik, itt érjük el egymást a legkönnyebben, leggyorsabban. Kivéve, ha a teljes rendszer csődöt mond, egy banális hiba miatt.

Nem tudom, hogy önök hogy voltak vele, de én legalább ötször nyúltam a telefonomhoz, hogy gyorsan írok egy üzenetet valakinek, mire rájöttem, hogy ez nem fog menni, ehelyett olyat tettem, amit szerintem az elmúlt tíz évben egyszer sem: sms-t írtam.

Persze ez a kisebbik gond, azonban híreket is a Facebookon keresztül fogyasztunk, szinte biztos vagyok abban, hogy ezt a cikket is ott látta, onnan kattintott át, és ezért olvassa ezt, és nem direkt kereste fel az oldalunkat. Ahogy más weblapokat is egyre kevésbé keresünk direkt módon, csupán válogatunk azok között, amit a Facebook dob fel. Ők pedig vagy kirakatba helyeznek egy posztot, vagy nem, minden újságot, weblapot fenyeget a veszély, hogy ha a cég algoritmusa nem kedvez nekik, akkor látványosan bezuhan az olvasottságuk. Ha pedig az leáll hat órára, akkor a nullához fog konvergálni.

A tegnapi nap legnagyobb tanulsága? Nem jó, ha az életünk egy jelentős része egyetlen platformhoz, és azok leányvállalataihoz kötődik. Mi lesz akkor, ha nem hatórára, hanem hatnapra, netán hathónapra áll majd le az oldal? Elszoktunk tőle, de ideje újra megtanulni élni a Facebook nélkül is. Nem kell teljesen elzárkóznunk tőle, nem kell lemondanunk róla, és nemet mondani rá, de a függőségünket csökkentenünk kell. Legyen figyelmeztetés mindenki számára a tegnapi leállás. Jöhet még ilyen, jönni is fog. Ne okozzon galibát senkinek, ápoljuk máshogy, és máshol is a kapcsolatainkat!