A magyar vendéglátás nincs túl könnyű helyzetben, egyrészről a Covid miatti lezárások, másrészről a konstans munkaerőhiány sem könnyíti meg az éttermek, büfék, cukrászdák dolgát, azonban erre a kormány rádobott még egy lapáttal.

Augusztus végén jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy szeptember elsejével életbe lép az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, valamint egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet.

A rendelet azt mondja ki, hogy cukrászati készítmények, fagylalt készítését, valamint meleg és hideg ételek, italok készítését csak olyan személy végezheti, akinek van szakképesítése.Úgy mint édességkészítő, pék-cukrász, sütő-és cukrászipari technikus, cukrász, cukrász szaktechnikus, diétás cukrász, szakács, szakácssegéd, szakács szaktechnikus, diétás szakács, vendégtéri szaktechnikus képzettség.

A meleg és hideg ételek, italok felszolgálásához azonban továbbra sincs szükség szakképesítésre.

Ennek értelmében egy balatoni lángosozóban is csak olyan ember állhat, akinek van megfelelő végzettsége. Ez több okból is kivitelezhetetlen: egyrészt nincs ennyi végzettséggel rendelkező szakács, másrészről a munkaerőpiacról teljesen kizárja például a diákmunkásokat és a betanított munkásokat.

„A vendéglátás most halt meg” – véleményezte a 444-nek a rendeletet egy kecskeméti büfé, a Beni büfé tulajdonosa, de mások is a vendéglátás kivéreztetéséről kommentelnek a rendeletről szóló posztok alatt.

Mivel ő egyedül viszi a büfét, és van szakképesítése is, ezért közvetlenül nem érinti a rendelet, de azt látja, hogy a kollégái most nagy bajba kerültek.

„Egy részről örülök is neki, hogy nem nyithat akárki szaktudás nélkül vállalkozást, de mindent nem lehet a vevőkre terhelni. Egy szakképzett fizetése 300 ezer forint plusz a bejelentés, ami 120 ezer. Miközben az étolaj ára az egekben és sok minden más is” – mondja.

A rendelet szintén nagy mértékben érintheti az olyan nagy gyorsétterem-láncokat, mint a McDonald’s, a Burger King vagy a KFC, akiknek éppen azért van annyi dolgozójuk amennyi, mert nem kell a szalagszerű hamburgerkészítéshez szakképzettség..