A Medián szeptember 29-e és október 4-e között elvégzett, és részben már a múlt héten ismertetett 1000 fős országos reprezentatív felmérése szerint az előválasztási kampány javított az ellenzéki összefogás esélyein: a listás voksokat tekintve a Fidesz–KDNP és az ellenzék fej-fej mellett áll. – írja a HVG.

A reprezentatív kutatás szerint jelenleg a Fidesz-KDNP és az ellenzéki összefogás is egyaránt 37 százalékon áll, a Kétfarkú Kutyapárt bejutna a Parlamentbe 5 százalékkal, a Mi Hazánk billeg 4-el, azonban van 17 százaléknyi bizonytalan, akiknek a megszólítása lehet a kulcs a győzelemhez.

Márki-Zay legyőzné a Fideszt, Dobrev nem

Az előválasztás egyik, ha nem legnagyobb tétje az, hogy ki vezesse az ellenzék listáját, ki legyen az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, és a második fordulót kísérő viták elsősorban az egyes jelöltek esélyeiről szólnak. A Medián-felmérés ehhez is adott némi adalékot: az alábbi grafikon azt mutatja, hogy az egyes ellenzéki miniszterelnök-jelöltek mennyire mozgósítanák a kormánypárti, illetve az ellenzéki szavazókat.

A Medián felmérése alapján Dobrev Klára esetében győzne a Fidesz, ha ő lenne az ellenzék jelöltje, az egyértelműen Orbán Viktornak kedvezne, ellenben Márki-Zay Péter esetében megfordulna az állás, ő jobban tudná mozgósítani az ellenzéki szavazókat, vele tudna nyerni a hatpárti összefogás.