A Lidl után az Aldival is elkészítette azt az összehasonlító elemzést a G7, melynek célja, hogy a magyar fogyasztók képet kapjanak a külföldi árakról (és az esetleges különbségekről), illetve a magyar áruházakban egy konkrét nagy bevásárlás költségének változásain mérjék az inflációt vagy a deflációt.

A portál ehhez egy olyan olvasójától kért segítséget, aki az Egyesült Királyságban él. Az elemzéshez többféle termék árát is nézték, köztük például a durum spagettiét. Ez a külföldön élő magyar szerint kilogrammonként 40 pennybe kerül, ami nagyjából 166 forintot jelent.

Ugyanez termék itthon már 518 forintba kerül.

– írja a HVG.

Elképesztő, de az olyan alapvető élelmiszerek, mint amilyen a rizs is olcsóbb az Egyesült Királyságban, mint nálunk. Angliában  187 forintnak megfelelő kilónkénti árat kaptak a rizsre. A magyar Aldiban viszont ugyanez már 2020 vége óta 368 forintba kerül.

A lista 31 termékből állt, abból 14 olcsóbb Angliában, mint nálunk, és sokszor nem is kevéssel: a burgonya, a liszt, a répa és egyes tejtermékek is jóval olcsóbbak kint.

Összességében egy picivel drágább az angliai Aldi, ugyanazokért a termékekért ott 13.260 forintnak megfelelő fontot fizettek, itt 11.886-ot. Azonban fontos megemlíteni, hogy a nettó medián bár forintra átszámolva ott 850 ezer, nálunk 210 ezer forint. Négyszeres a különbség, miközben az alapvető élelmiszerek között nincs szignifikáns eltérés.