Pénteken hidegfront érkezik, de már csütörtökön erős, néhol viharos szél várható. – adta hírül a Meteo Mecsek.
De miért fúj ilyenkor már a front előtt erős – általában délnyugati szél?

Először is három dolgot érdemes tisztázni.

Az egyik, hogy az időjárási frontok mindig egy ciklonhoz – egy alacsony légnyomásközpontú légörvényhez kapcsolódnak. A ciklonban – az északi féltekén – az óramutató járásával ellentétes irányban áramlik a levegő, itt zajlik a hideg és a meleg légtömegek keveredése, az őket elválasztó határfelületeket hívjuk frontoknak.
A másik, hogy nálunk – a mérsékelt égövön a magas légkörben gyakran, de az esetek nagy részében a talaj mentén is nyugatról kelet felé áramlik a levegő, így a ciklonok is legtöbbször nyugatról kelet felé tartanak. A ciklon úgynevezett előoldalán (a középponttól keletre) enyhe légtömegek haladnak délnyugatról északkelet felé, a hátoldalon (a középponttól nyugatra) a hideg levegő halad északnyugat felől délkelet felé, miközben az egész rendszer is halad nyugatról keletre.

A nyilak a levegő áramlásának irányát mutatják, a fekete görbék az úgynevezett izobárok, amelyek az azonos légnyomású pontokat összekötő vonalak. Az ábrán a ciklon középpontjában (piros A betű) 992 hPa alatti a légnyomás.

A harmadik a szélerősség kérdése: a szél a légnyomás különbség hatására alakul ki, minél nagyobb egy adott távolságon belül a légnyomáskülönbség, annál nagyobb a légtömegeket megmozgató erő és ennek következtében a szélerősség.

A kép egy, – a most csütörtök reggelre előrejelzett légnyomás (zöld vonalak) és csapadéktérkép (kék-lila színskála. Skandinávia felett erős ciklon örvénylik, a középpontjában (zöld T betű) 970hPa alatti a légnyomás és még nálunk is sűrűn helyezkednek el a nyomásvonalak.

Csütörtök délre előrejelzett szélsebesség, a szél erősségét az egyre több szélzászló és világosabb szín jelzi, ez a szín az erős, néhol viharos fokozat.

Forrás: http://www1.wetter3.de/animation.html

Hogy történik a ciklon elvonulása?

Könnyen belátható, ha egy ilyen ciklon tőlünk északra halad el, akkor először a melegfrontja ér el minket, így felettünk az áramlás délnyugatira fordul, majd ahogy megérkezik a hidegfront, a szél északnyugatira fordul. Ha a ciklonban felettünk is nagy a nyomáskülönbség, akkor tartósan erős, olykor viharos szél fúj mind a hidegfront előtt, mind pedig a hidegfront után.

Megjegyzésként azt is érdemes tudni, hogy a szelet gyakran még jobban megerősíti a front mentén kialakuló zivatarok kifutószele, amely  hozzáadódva a front légáramlásaihoz akár orkán erejű széllökéseket is tud produkálni. Ez történt ez év augusztus elsején a Komlói út környékén, ahol rengeteg fát döntött az útra a hirtelen kialakuló orkán. Most ekkora szélre nem kell számítani, viszont 60-70km/h-s lökések – főleg a magasabban fekvő területeken kialakulnak majd.

Első kép forrása – https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2010-0012_levegokornyezet/ch01s03.html

Második kép forrása: http://www1.wetter3.de/animation.htm