Minden használt ingatlantípusnál nőtt a négyzetméterár az első kilenc hónapban az egy évvel ezelőttihez képest – közölte az Otthon Centrum a megyei jogú városokra vonatkozó összesítése alapján.

Az ingatlanközvetítő-hálózat közleménye szerint idén, az első kilenc hónapban a megyei jogú városokban 387 ezer forintra emelkedett a társasházi lakások négyzetméterenkénti átlaga, ami 10,3%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékben a veszprémi, tatabányai, székesfehérvári és miskolci lakások drágultak, több mint 20%-kal. A legtöbb városban az egységár 5-15%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Csak Nyíregyháza, Szeged és Sopron átlagárai nem változtak.

Ezáltal módosult a legdrágább városok listája. A legmagasabb négyzetméterár Érd volt az első kilenc hónapban, átlagosan 600 ezer forinttal. Ezzel holtversenyben Debrecen áll a második helyen, 520 ezer forintos négyzetméterárral. Győr a negyedik helyen áll a listán, 500 ezer forintos átlagértékkel.

A legolcsóbb városok sorrendje nem változott és továbbra is Salgótarjánban a legolcsóbb, átlagosan 150 000 Ft-os értékkel. Nagykanizsa átlagos négyzetméterára 240 000 Ft, Dunaújvárosé 260 000 Ft. Más városokban a 3-450 000 forint közötti négyzetméterár a jellemző. A panelházak négyzetméterára 348 000 Ft-ra emelkedett, ami magasabb, mint a téglaházaké, átlagosan 12,8%-os növekedést mutatott.

A kategória rekordja a két egyetemi város Pécs és Debrecen, ahol az Otthon Centrum több mint 20%-kal nőtt.

Forrás