Nem lehetetlen. Sőt, nagyon innovatív megoldás.

Egy brüsszeli szupermarket tetején, több mint 60 féle növényt termesztenek. Mindez a Lagum program uniós finanszírozásával alakult ki, melynek célja, hogy kiderítsék: fenntartható-e egy ilyen kert a városi miliőben. Továbbá a gazdálkodásba a közelben élőket is próbálják bevonni, különösen azokat, akik nehéz körülmények között élnek.

A szupermarket tetején, idén március óta, 2 tonna gyümölcs és zöldség termett, a hulladékot pedig teljes egészében komposztálják, azonban a történet nem áll itt meg. A szervezőknek rengeteg újszerű ötletük van: a lenti szupermarketben keletkezett hőt bevezessék a tetőn lévő üvegházakba.

„A társadalom javára hasznosítjuk a kertet. Ott van a Refresh, egy társadalmi étterem, ahol az itt termelt növényeket szolgálják fel. De elkezdtünk a rászorulóknak is osztani belőle” – nyilatkozta az egyik önkormányzati képviselő.

„A kutatásnak van mezőgazdasági szegmense, de sok más lehetőséggel is foglalkozunk. A termelés adott, de vannak tréningjeink, valamint a környék társadalmi viszonyaira, az itt élőkre is figyelünk” – nyilatkozta a Brüsszeli Szabadegyetem munkatársa, Francisco Davila az összetett projektről.

Ennek a működése azért lehetséges, mert a környező házak okán a tetőre nem jutnak el a kipufogógázak, valamint egyéb szennyeződések. Még kb. két-három évig tart Brüsszelben a kísérleti fázis, ami ha eredményes lesz, a megoldást más városokba is exportálhatják. Hazánkban még ez az innováció nem érkezett el ugyan, de hamarosan a fejlődésünk érdekében tehetnénk lépéseket.

Forrás