Mint ismert, a kormány ma bejelentette, hogy a cégek és vállalkozások maguk dönthetik el, hogy a jövőben alkalmaznak-e oltatlan munkavállalókat. Egészen biztosan lesznek olyan helyek, ahol élni fognak a lehetőséggel, a munkavállalók egyébként december közepéig kaptak haladékot arra, hogy mindkét oltást beadassák maguknak.

Mi történik, ha a munkavállaló nem kíván oltakozni?

Amennyiben a cég előírja a kötelező védőoltást, úgy fizetés nélküli szabadságra megy a munkavállaló, mindaddig, amíg jobb belátásra nem tér. Maximum egy éven keresztül lehet fizetés nélküli szabadságon, utána elbocsátható az alkalmazott. Persze jó kérdés, hogy ki az, aki képes egy teljes éven át úgy élni, hogy egyetlen forint fizetést sem kap. Mindenesetre 2021 decemberétől 2022 decemberéig csak azért nem lehet kirúgni senkit, mert nem hajlandó felvenni az oltást. Ettől még a munkát megtagadhatják tőle, és fizetni sem kell neki.

Az szinte biztos, hogy nem alkotmányellenes a szabályzás, az új szabályoknak ugyanis megágyazott az Alkotmánybíróság a miniszteri bejelentés előtt egy héttel nyilvánosságra hozott határozata, amely kimondta: általában véve különbséget lehet tenni az oltottak és az oltatlanok között. A döntésből az következett, hogy a munkahelyeken is különbséget lehet köztük tenni. Hangsúlyos, hogy kirúgni senkit nem lehet, de a fizetés nélküli szabadságra el lehet küldeni az alkalmazottakat.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy a pécsi önkormányzati cégeknél is életbe lép-e a szabályzás, kérdéseinkre egyelőre nem érkezett válasz, amint megküldik, cikkünket frissíteni fogjuk!